13.8 C
Sarajevo

Zavjetovanje

Pitanje:

Klanjala sam noćni namaz i molila Allaha, džellešanuhu, da stupim u brak s jednim momkom i da ga usnijem. Zavjetovala sam se da ću postiti deset dana ako usnijem svog budućeg muža. I zaista, usnila sam ga, pa jesam li obavezna postiti?

Odgovor:

Šafijski, malikijski i hanbelijski autoriteti kažu da je pokuđeno zavjetovati se na takav način. Budući da Allah, džellešanuhu, ima pravo da samo Njemu robujemo i da se samo Njemu približavamo pomoću dobrih djela, zavjetovanje je kao kakva ucjena: ako mi dadneš to i to, Allahu, ja ću učiniti to i to dobro djelo. Ne treba se zavjetovati i zbog toga što sebi čovjek stavlja u obavezu ono što možda neće moći izvršiti.

U hadisu koji su zabilježili El-Buhari i Muslim stoji da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da zavjet ne donosi nikakvo dobro. Premda je pokuđeno zavjetovati se na ovakav način, kako smo to kazali, ovakav se zavjet mora izvršiti, na osnovu hadisa koji je prenijela majka pravovjernih Aiša, radijallahu anha, a u kojem stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko se zavjetuje da će učiniti dobro djelo neka izvrši svoj zavjet. A ko se zavjetuje da će učiniti grijeh ne smije izvršiti svoj zavjet” (El-Buhari).

Prema tome, obavezni ste postiti deset dana. A ako se dogodi da, ne daj Bože, umrete, neko iz vaše porodice mora postiti tih deset dana koje ste sami sebi stavili u obavezu. Kažemo ovako, na osnovu hadisa koji prenosi Aiša, radijallahu anha: “Ko umre a nije ispostio obavezni post, umjesto njega postit će njegov staratelj” (El-Buhari i Muslim).

Kad se radi o odabiru bračnog druga, treba klanjati istihara-namaz i moliti Allaha, Znalca svih tajni, za najbolje rješenje, a nije uputno pokušavati proniknuti u gajb, nepoznato, na kojekakve načine koji se čovjeku nameću u snu ili na javi. Šejtan može zavesti čovjeka i zaokupiti tim pojavama pa će biti izbezumljen. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE