13.8 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeUlazak u nužnik sa zapisima protiv sihra i uroka

Ulazak u nužnik sa zapisima protiv sihra i uroka

Pitanje:

Da li je dozvoljeno u nužnik ulaziti sa kur’anskim ajetima i zapisima protiv sihra i uroka, ako su dobro umotani u kožu ili u srebreni okvir?

Odgovor:

U nužnik nije dozvoljeno unositi, ili prilikom vršenja nužde na otvorenom, bilo što na čemu piše Allahovo ime ili na čemu je napisano nešto od kur’anskih ajeta. Enes, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao prsten na kojem je pisalo “Muhammedun resulullah”, pa ga je skidao prilikom vršenja nužde. (Ibn Madža)

Isto tako, nije dozvoljeno nošenje naučenog konca, zapisa koji sadrže nešto drugo osim ajeta i dova koje su navedene u sunnetu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i sl. U pogledu zapisa na kojima su ispisani samo ajeti ili sunnetske dove ima razilaženja islamskih učenjaka, ali je sigurnije i ispravnije da se i one ne nose. Ebu Bešir Ensari, radijallahu anhu, prenosi da je bio sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na nekim njegovim putovanjima, pa je poslao izaslanika (s naredbom) da na vratu nijedne deve ne ostane ogrlica od strune a da ne bude otkinuta. (Buhari, br. 3005) (Detaljnije pogledati djelo Knjiga tevhida i radost pravovjernih, str. 93)

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Ikanović Muhammed

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE