-0.1 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaKupanje od džunupluka u periodu mjesečnice

Kupanje od džunupluka u periodu mjesečnice

Pitanje:

Kada je žena u period mjesečnice, poznato mi je da je mužu dozvoljeno da se naslađuje njenim tijelom do struka. Mene interesuje šta je sa ženom u tom slučaju. Da li ona, pošto doživi određenu strast, ima pravo da doživi orgazam, naravno bez klasičnog snošaja, i da li je u tom slučaju obavezna kupati se od džunupluka, iako ostaje u hajzu?

Odgovor:

Žena koja u periodu mjesečnice doživi orgazam te postane džunub (bez obzira da li to bilo kao plod naslađivanja sa mužem ili se to desilo kao plod sanjarenja) nije obavezna da se kupa. Dok je periodu mjesečnice smatra se pravno nečistom i uklanjanjem džunupluka u tom stanju ona praktično skoro ništa ne dobija, pošto je i nakon kupanja i odstranjivanja džunupluka ona i dalje pravno nečista zbog mjesečnice. Tako da njoj ostaje da se obavezno okupa nakon prestanka mjesečnice i na taj će način jednim kupanjem od sebe odstraniti džunupluk i pravnu nečistoću mjesečnice.

Kazao je Ibn Kudama: “Ako se desi da žena u periodu mjesečnice bude u stanju džunupluka, nije obavezna da se kupa sve dok ne završi njena mjesečnica, to je ono što je jasno spomenuo imam Ahmed, a to je bio stav Ishaka, zato što kupanje (u toj situaciji) ne nosi sa sobom nikakve pravne propise, a ako bi se okupala u tom periodu, ona bi od sebe odstranila džunupluk, i to je također bio stav imama Ahmeda.” (El-Mugni, 1/154)

Prema mišljenju nekih učenjaka, što je prihvatljivo, žena koja u periodu mjesečnice postane džunub, ako se okupa želeći time da od sebe odstrani džunupluk, a i dalje ostaje u mjesečnici, time postiže korist dopuštenosti učenja Kur’ana napamet bez doticanja mushafa, pošto je, prema njihovom mišljenju, ženi u periodu mjesečnice dopušteno da uči Kur’an napamet bez doticanja mushafa, za razliku od žene koja je džunub (a isti je propis i za muškarca koji u stanju džunupluka) i koja kao takva, prema mišljenju četiri mezheba, ne može da uči Kur’an.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE