7 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiTeškoće u pozivu ljudi

Teškoće u pozivu ljudi

Pitanje:

Šta biste preporučili osobi koja se trudi da bude dobar musliman, ali nailazi na velike teškoće u društvu? Znamo da musliman, posebno daija, treba biti komunikativan, prijatan i društven, da plijeni ljude svojim ponašanjem. Kako postupiti? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Ako pogledamo u Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, životopis, vidjet ćemo da je imao velikih poteškoća s mnogobošcima, koje je pozivao u vjeru. Sprečavali su ga i odvraćali od Allahovog puta. Često su s verbalnog delikta, vrijeđanja i nipodaštavanja, prelazili i na fizički napad, te ga najzad protjerali iz Mekke. Sve to nije ga spriječilo da istraje na Pravom putu s jedne, a da bude blag prema ljudima, s druge strane. Stoga se slobodno može kazati da je strpljivost jedan od elementarnih faktora za uspjeh jednog daije.

Najčasniji posao koji se može obavljati jeste pozivanje Allahu, dželle šanuhu. Budući da većina ljudi na Zemlji nisu vjernici, objektivno je i realno očekivati napade, uvrede, poniženja, ali to ne smije pokolebati muslimana da zbog nečijeg prigovora ili uvrede zapostavi pozivanje u islam, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE