25.5 C
Sarajevo
PočetnaNamazSpajanje podne i ikindija-namaza zbog posla

Spajanje podne i ikindija-namaza zbog posla

Pitanje:

Radim kao automehaničar. Podne-namaz mogu klanjati u prvom vremenu, ali imam određenih problema s obavljanjem ikindija-namaza jer radim do 17 sati. Hoći li tada klanjati ikindija-namaz ili ću ga spojiti s podne-namazom? Da li se masnoće i ulja kojima sam izložen smatraju nečistoćom? Da li se namaz na putu spaja u prvom ili drugom namaskom vremenu? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Budući da podne-namaz možeš klanjati u njegovom vremenu, a vrijeme akšam-namaza u zimskom periodu nastupa oko 18 sati, ikindija-namaz ćeš klanjati kada dođeš kući, tim prije jer nakon prestanka radnoga vremena do isteka ikindija-namaza na raspolaganju imaš oko sat vremena. Namaze nije dopušteno spajati na radnom mjestu, osim ako je udaljeno od stana toliko da se u običajnom pravu toga podneblja čovjek smatra putnikom, ili pak da ta udaljenost iznosi više od 85 km, koju su odredili islamski pravnici. Mjesto na kojem se klanja i odjeća moraju biti čisti od poznatih nečistoća, dok prašina, mast, ulje, obična prljavština, gorivo itd. nemaju status nečistoće, otuda je dopušteno klanjati u odjeći ili na mjestu koje je isprljano tim stvarima, ali je bolje klanjati na potpuno čistom mjestu i u čistoj odjeći.

Namaze je bolje spajati u vremenu drugog namaza (džemut-tehir), tj. podne i ikindija-namaz u ikindijskom, a akšam i jacija-namaz u jacijskom vremenu. Predanja s tim u vezi zabilježio je imam Muslim. Spajanje u vremenu prvog namaza također je dopušteno; to je to stav većine pravnika, ali i zato što su hadise s tim u vezi prihvatili najveći eksperti hadiske znanosti. A putnik treba gledati šta mu je lakše i prema tome se treba podešavati. Ako mu je svejedno, tada je namaze bolje spojiti u vremenu drugog namaza, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE