16 C
Sarajevo
PočetnaPsihološki problemiSuočavam se s opsesijom (opsjednutošću)

Suočavam se s opsesijom (opsjednutošću)

Pitanje:

Završio sam fakultet prije dvije godine, još nisam našao posao i to me je uvelike opteretilo. Osjetim zamor u srcu, tako da sam otišao kardiologu i uradio pretrage i EKG, nakon čega mi je rečeno da je sve uredu. Međutim, ostao je zamor, nekada nestane, pa se opet pojavi zajedno s bolom u debelom crijevu. Počeo sam uvelike razmišljati o smrti, bojeći se, također, da putujem bilo kojim prijevoznim sredstvima kako ne bih doživio nesreću i umro strašnom smrću. Debelo crijevo me mučilo, tako da sam otišao ljekaru, koji mi je rekao: “Moraš se obratiti psihologu, jer imaš psihičkih problema koji će se usložniti ako se ne budeš liječio.”

Njegove su me riječi prestrašile, počeo sam tada razmišljati o psihičkom oboljenju, tako da nekada pomislim kako će mi glava eksplodirati od prekomjernog razmišljanja.

Imao sam amidžu koji je mentalno obolio, bolovao je od šizofrenije, i ne živi kao mi, tako da sam počeo razmišljati da ću biti kao on. Otišao sam ljekaru, neurologu, ispričavši mu o svemu, nakon čega mi je rekao da bolujem od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, propisavši mi lijekove koje svaki dan uzimam. Ludio sam pitajući se kako to da sam psihički obolio. Čitao sam o opsjednutosti (opsesiji), i kad god pročitam nešto pretpostavljam da će se to dogoditi upravo  meni. Svi spomenuti simptomi čine mi se poznatima, pa sam jedno vrijeme mislio da ću poludjeti, ali uprkos tome nisam uzimao lijekove. Otišao sam ljekaru, koji mi je rekao: Opsesivna osoba zanemaruje bolest, ne uzima lijekove, iscrpljena je.

Molim vas pomognite mi da riješim ovaj problem!

Odgovor:

Zahvala pripada Allahu!

Molimo Uzvišenog Allaha da vas izbavi iz svake nedaće.

Prvo, preporučujemo ti da popraviš svoj odnos prema Uzvišenom Allahu, preispitaš sebe, svoje grijehe i propuste koje si učinio prema Uzvišenom Allahu. Učini pokajanje i popravi svoj odnos prema propisima vjerozakona i ustraj u tome, jer zbog toga je i stvoren čovjek, to je ono što poboljšava položaj čovjeka na ovom svijetu i na ahiretu.

Pridržavaj se namaza u džematu, uči Kur'an, učestalo spominji Uzvišenog Allaha, prakticiraj post, udjeljuj sadaku itd.

Drugo, traži utočište kod Uzvišenog Allaha od proklretog šejtana, što češće spominji Allaha (zikr), tako da ti je često na jeziku Allahovo ime, jer čovjek ne može sebe sačuvati od šejtana osim ovim što je navedeno. Allahov Poslanik, alejhis-selam, kaže: “Naređujem vam zikr, jer je primjer čovjeka koji spominje Allaha kao primjer čovjeka koji se od svojih progonitelja skloni u jaku utvrdu.Tako je i s čovjekom; samo zikrom (spominajnjem Allaha) sačuvat će se od šejtana.” Bilježi Tirmizi (2863), prihvatio ga je El-Albani u djelu Sahihut-Tirmizi.

Treće, nakon navedenih sugestija kojima smo ukazali da se samo od Uzvišenog Allaha traži zaštita i učestalo uči zikr, izbavljenje iz opsesivnog stanja, također,  zahtijeva suprotstavljanje, odnosno da mu se  čovjek ne predaje ili mu udovoljava.

U skladu s time, kad je upitan Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, o nekim opsesijama kojima je čovjek pogođen, reče: “Neka traži zaštitu kod Uzvišenog Allaha i neka prekine te misli.” Bilježe Buhari (3276) i Muslim (134).

Ibn Hadžer, šafijski učenjak fikha, govoreći  o izbavljenju iz opsesivnog stanja u svojoj knjizi   El-Fetava el-fikhijja el-kubra (1/149) nakon što je upitan: “Da li za opsesivnost postoji lijek?” kaže: Postoji koristan lijek, a to je potpuno zanemarivanje, jer ako postoji nedoumica, kojoj se ne pridaje nikakav značaj, opsesija se neće ustaliti, čak će nakon kraćeg vremena i nestati, što potvrđuju oni koji su to isprobali. Međutim, ko joj se preda i postupa u skladu s njome, ona će ga sve više obuzimati, dok ga ne svrsta među ludake, čak i gore od toga, kao što smo vidjeli situaciju u vezi s mnogima koji su bili iskušani njome, pridavajući joj značaj zajedno sa njenim šejtanima… Navodi se u dva Sahiha potvrda ovome što sam naveo, a očituje se u tome da onaj ko je iskušan opsesijom treba potražiti zaštitu kod Uzvišenog Allaha i prekinuti te misli, stoga razmisli o ovom korisnom lijeku za koji je znao Onaj koji ne govori po svome hiru. Onaj kome ovaj lijek ne pomogne lišen je svakog dobra, jer, saglasno svima, opsesija dolazi od šejtana, a njegov cilj je odvesti vjernika u bezdan zablude, nedoumicu, mučan život, tamu duše i njenu ozlojeđenost kako bi osoba izašla iz okrilja islama, a da to i ne primijeti.

“Šejtan je uistinu vaš neprijatelj, pa ga uzmite za neprijatelja.” (Fatir, 6.)

Stoga, zadatak ti je suprotstaviti se opsesiji i ne razmišljati o njoj, živjeti život kao i svaki drugi čovjek koji ne pati ni od čega.

Četvrto, savjetujemo ti da odeš kod ljekara i uzmeš lijek koji ti propiše, jer uz duhovnu terapiju, na koju smo ti prethodno ukazali, slučajevi opsesivno-kompulzivnog stanja, zahtijevaju i medicinski tretman, odnosno lijekove. Spoj ove dvije komponente ubrzava, ako Bog da, ozdravljenje. Kada su neki beduini upitali Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:   “‘Allahov Poslaniče, hoćemo li se liječiti?’ on im odgovori: ‘Svakako, Allahovi robovi, liječite se, jer doista Allah nije stvorio neku bolest, a da za nju nije stvorio i lijek, osim za jednu bolesti.’ Oni ga upitaše: ‘Koja je to bolest?’

‘To je starost’, reče on.” Bilježi Tirmizi (2038). Hadis je potvrdio i El-Albani u djelu Sahihut-Tirmizi.

Peto, moraš biti zadovoljan onim što ti je Allah propisao, ne brini se zbog toga što još nisi dobio posao, jer egzistencija ljudi je podijeljena, a ti ćeš, ni više ni manje, steći ono što ti je propisano. Od čovjeka se zahtijeva da se trudi i da bude aktivan, da traži posao, jer će na kraju biti onako kako Uzvišeni Allah bude htio. A ono što ne bude htio neće se ni desiti, On je Taj Koji određuje. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Niko (nijedna duša) neće umrijeti dok mu se ne približi vrijeme, upotpuni opskrba (egzistencija). Zato se bojte Allaha i stječite je (opskrbu) na lijep način.” Prenosi Ebu Nuajm o vrijednostima hadisa od Ebu Umame. Hadis je potvrdio El-Albani u  djelu Sahihut-Tirmizi, br. 2085.

Vanjski smisao hadisa ogleda se u tome da je opskrba propisana i podijeljena, te da niko neće umrijeti dok ne dobije ni više ni manje od onoga što mu je u potpunosti propisano.

Sve što se od čovjeka traži jeste da ne bude lijen, pravdajućim se da je opskrba propisana, već da radi i trudi se, da u svojim težnjama postupa umjereno, bez pretjerivanja i nemara, da ne budeš nezasit u poslu, a ni lijen i nemaran. O tome i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Bojte se Allaha i stječite je (opskrbu) na lijep način.” Naime, kao što se kaže, najbolje je biti umjeren u poslu.

Šesto, trebaš se uvijek prisjećati riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:  “Divan li je primjer vjernika, doista je on uvijek na dobitku, jer tako nešto svojstveno je samo vjerniku. Ako ga zadesi kakvo dobro, zahvalan je, i bude mu dobro, a ako ga zadesi kakva nedaća, strpi se, i opet mu bude dobro.” Bilježi Muslim (2999).

Vjernik živi između blagostanja i nedaće, ali uvijek je u dobru,jer dobro koje ga zadesi u blagostanju ogleda se u tome što će biti zahvalan Uzvišenom Allahu, dok se dobro u nedaći ogleda u strpljivosti.

Prisjećaj se uvijek ovog hadisa, budi zahvalan i strpljiv! Čuvaj se uzrujanosti i ne budi nezahvalan glede Allahove odredbe.

“Kad Allah zavoli nekoga, iskuša ga, pa ko bude zadovoljan – steći će naklonost i zadovoljstvo Božije, a ko se naljuti i rasrdi – steći će srdžbu Božiju!” Tirmizi, br. 2396. Hadis je potvrdio El-Albani u djelu Sahihut-Tirmizi.

Neka ti Allah podari dobro i olakša ti!

Allah zna najbolje.

Izvor: islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE