20 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiMladiću se sviđa djevojka i želi se njome oženiti, ali se njegov...

Mladiću se sviđa djevojka i želi se njome oženiti, ali se njegov otac ne slaže s time

PITANJE:

Nedavno kada sam išao u Pakistan moji roditelji su, ne pitajući me, odlučili da me zaruče sa jednom djevojkom. Ni ja, a ni pomenuta djevojka se nismo slagali i očekivao sam da je to kraj priče. Za to vrijeme sam sreo drugu djevojku koja mi se veoma dopala, ali nisam sa njom razgovarao jer sam smatrao da bi to bilo pogrešno. Obratio sam se onima za koje sam smatrao da imaju više prava govoriti o toj temi. Svi su se složili sa mnom i svi su bili sretni: Međutim, kada je moj otac saznao žestoko se usprotivio i ukorio me zbog toga što sam započeo priču o ljubavi. Kazao je kako pomenuta djevojka ne bi bila dobra prilika za mene zbog njene porodice. Rekao je kako veze unutar njene porodice nisu naročito snažne, kao poseban primjer naveo je njene roditelje koji su razvedeni. Po njegovom mišljenju to je stvar o kojoj treba voditi računa. Toj su djevojci dolazili i drugi zaručnici, ali ih je ona odbijala bilo što nisu imali fakultetsko obrazovanje, bilo zbog velike razlike u godinama. To je, po mom ocu, bio drugi razlog koji bi trebalo uzeti u obzir. Međutim, to što ne posjedujem univerzitetsku diplomu nije mu predstavljalo problem kada je, ne pitajući me, u moje ime zaprosio djevojku.

Nedavno sam preko mojih amidžića saznao da me djevojka koju sam zavolio voli i da želi da se uda za mene. Njena nena, također,  želi da se uzmemo.

Smatram da je većini muslimanske omladine u SAD-u teško kazati da nisu izloženi situacijama u kojima se imaju priliku zaljubiti. Ja sam uspio da se tome oduprem i moji roditelji znaju da u tome smislu nisam uradio ništa pogrešno.

Kako da oca, koga smatram pobožnim čovjekom, ubijedim jer su njegovi razlozi koje je naveo odvraćajući me od braka,  kako ja mislim,  sa islamskog i moralnog stanovišta pogrešni.

Majka se plaši da o tome razgovara sa njim jer se on brzo naljuti, a boluje i od srčane bolesti.

ODGOVOR:

Neka je hvala Allahu!

Šejhu Abdullahu bin Humejdu, Allah neka mu se smiluje, postavljeno je pitanje u vezi sa ženidbom bez pristanka rodbine. On je dao slijedeći odgovor:

U tome nema ništa loše ukoliko je djevojka na pravom putu, vjernica i čestita i ukoliko je približno istog porijekla kao i mladić.

Ukoliko se  tvoji roditelji bezrazložno protive i bez razloga ne žele djevojku koja je čestita u vjeri, čestito se ponaša i iz čestite je porodice, nije nikakav grijeh da se njome oženiš. Dakle ne smatra se nepoštivanjem roditelja ako se oženiš djevojkom koju oni ne žele bez valjana razloga, već zbog nekog hira i ličnih osjećanja. Ali ako oni nisu za ženidbu zbog nekih valjanih razloga onda se ne trebaš ženiti njome. Allah najbolje zna.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE