16.6 C
Sarajevo
PočetnaPsihološki problemiOsjeća da će jednoga dana postati muškarac

Osjeća da će jednoga dana postati muškarac

Pitanje:

Djevojka sam, muslimanka, susrećem se s mnogim problemima otkako sam postala svjesna društva i okoline koja me okružuje. Shvatila sam svoju emocionalnu naklonjenost prema ženama, a ne prema muškarcima. Nemam naklonost prema istom spolu, ali osjećam da ću jednoga dana postati muškarac. Uzvišeni Allah ima moć nad svim. Izbjegavam brak, jer znam da ne mogu živjeti kao supruga, ali ne znam da li je ovo što osjećam dozvoljeno ili nije. Šta da kažem roditeljima kako bi razumjeli moju situaciju?! Šta je u potpunosti prava istina, da li sam psihički bolesna ili nisam? Trebam li ostati uz porodicu ili ih napustiti i živjeti daleko na nekom osamljenom mjestu? Kakav je moj identitet s islamskog stanovišta?

Odgovor:

Hvala Allahu, moraš uraditi vrlo bitne stvari, a one su:

Prvo, izbaciti iz uma i srca ove negativne emocije koje se u tebi rasplamsavaju. Uzvišeni Allah stvorio je bića na skladan i simetričan način. Niko nije stvoren s mahanama osim u izuzetnim slučajevima, ali, općenito živa bića stvorena su u skladu sa savršenim propisima i odredbama, i to ne prestaje osim u slučajevima bolesti, što zahtijeva liječenje kod ljekara specijaliste.

Ako doista nisi bolesna, nema drugog objašnjenja osim da si postala opsesivna svojim razmišljanjem, a to moraš odbaciti od sebe i boriti se protiv toga, ne obraćajući pažnju na to, usto moraš ojačavati svoje emocionalne osobine ženstvenosti, tražeći za sebe milost od Uzvišenog Allaha, pridržavajući se pokornosti prema Njemu. Naime, ovaj svijet ne uskraćuje korisne stvari niti prestaju na Zemlji njegove realne šanse za realiziranje uspjeha, dobrih djela i života u bogobojaznosti.

Stoga, kad bi se posvetila ovim korisnim stvarima i kad bi se iz tvoga uma i srca pojavila odlučna želja da odbaciš svaku opsesivnost muškosti i promjenu spola, budi sigurna da si se tada usmjerila ka ispravnom pravcu u liječenju. Na taj način ćeš dosegnuti psihičku stabilnost koju tražiš i za kojom vapiš, ako Bog da.

Vjeruj, mi ti ne ponavljamo obične riječi koje nemaju utjecaja, bez nečega novoga u njima, već ovo predstavlja sažetak doživljenog iskustva i bit već isprobanog. Upućujemo te ka tome suosjećajući s tvojom situacijom i sažalijevajući te, jer se šejtan poigrava tvojim emocijama. Lično ti ćeš pretrpjeti posljedice onoga sa čime se suočavaš u situaciji da se povinuješ tim negativnim utjecajima, ili ako ih braniš i opravdavaš, nemoćna da im se odupreš. To je samo klonulost koja će te odvesti u propast ako ne popraviš situaciju i ne odlučiš se za liječenje.

Uzvišeni Allah kaže: “A da smo Mi njima naredili: ‘Poubijajte se!’, ili: ‘Iselite se iz zavičaja svog!’, malo ko od njih bi to učinio. A kad bi oni onako kako im se savjetuje postupali, bilo bi im bolje i bili bi čvršći u vjeri – i tada bismo im Mi, sigurno, veliku nagradu dali i na Pravi put ih usmjerili. Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku bit će u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti! Ta blagodat će od Allaha biti, a dovoljno je to što Allah sve zna.” (En-Nisa, 66-70);

Drugo, obrati se ljekaru, specijalisti, ili psihologu, čak i ako smatraš da nisi pod homoseksualnim utjecajem. Ove misli koje ti opsjedaju srce oslikavaju bolest srca i duše. Moguće da je ta bolest u organizmu povezana s hormonalnim poremećajem i sl., pa kao takva zahtijeva nadzor ljekara specijaliste.

Stoga je neophodno iscrpiti sva sredstva u suprotstavljanju tim negativnim emocijama, ograničiti ih, potražiti liječnika specijalistu za liječenje neplodnosti kao i psihologa. Također, oni imaju lijekove, ali i sugestije koje će ti pomoći da savladaš ovaj problem, ako Bog da. Stoga, nemoj se ustručavati u tome, najbitnije je da ispitaš sve uzroke, upućuj molbe Uzvišenom Allahu i imaj lijepo mišljenje o Njemu – da ti pomogne da se izliječiš, jer On je doista Milostiv i Dobročinitelj;

Treće, neophodno je da se uvjeriš da li su osjećanja muškosti koja te opsjedaju pogrešna ako bi im udovoljila i prepustila se osjećajima muškosti, muškom djelovanju ili izbjegavanju braka. Ovo se smatra jednim od najtežih grijeha kod Uzvišenog Allaha. Od Ibn Abbasa prenosi se da je Poslanik, alejhis-selam, rekao: „Allahov Poslanik prokleo je muškarce koji oponašaju žene i žene koje oponašaju muškarce.” (Bilježi Buhari, 5885.)

Oponašanje obuhvata izgled i emocije ako im se osoba prepusti i podlijeganje tim emocijama. Svaka osoba jednog spola koja teži da nalikuje drugom spolu, predajući se opsesivnom vanjskom manifestiranju, ili unutrašnjem, suočava se s grijehom i Božijim prokletstvom. Ovaj fenomen je poznat;

Četvrto, moraš biti oprezna u tome da ne udovoljiš šejtanovim podvalama u vezi s odgađanjem braka, zbog problema seksualne opredijeljenosti. Brak je lijek, uz Božiju pomoć, naročito u liječenju ovog problema, uz uvjet da ga prati odlučnost s tvoje strane da ćeš se povinovati liječenju i da ćeš ojačati svoje osjećaje ženstvenosti. Dakle, trebaš potražiti pomoć ljekara, onog koga je Uzvišeni Allah podučio da se pozabavi liječenjem uzroka koji su doveli do te bolesti.

U ovom slučaju brak će biti uzrok da se prevlada ova kriza i riješi problem. Ali odvajanje i bježanje od prirodnog načina života samo će ti povećati bolest, odnosno koristit će šejtanu;

Peto, u svemu tome potraži pomoć od Allaha, pomoću dovā i skrušenim upućivanjem molbi, podsjećajući se smrti, proživljenja i polaganja računa.  Smrt je ta koja uništava svaku smutnju, gasi požudu. Potom teži da učiš Kur’an i razmisliš o ajetima iz Kur’ana i njihovom značenju. Pridržavaj se zikra ujutro i navečer, jer će te Uzvišeni Allah putem toga sačuvati od svakog zla.

Zaključak:

Tretman tvoga liječenja i izbavljanje iz navedene situacije zasniva se na tri bitne stavke, a to su:

  1. bogobojaznost, strah od Allaha i opreznost da se ne krše Njegove uspostavljene granice;
  2. jačanje volje u sebi, odlučnost u liječenju i nepodlijeganje negativnim emocijama;
  3. suočavanje s uzrocima i njihovo prihvatanje, zbog čega je neophodno fizičko i psihičko liječenje. Obratiti se ljekaru specijalisti, stručnjaku za navedenu naučnu oblast.

Allah najbolje zna!

Izvor: islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE