21 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaKupanje - gasuljenje mejjita suprotnog spola

Kupanje – gasuljenje mejjita suprotnog spola

Pitanje:

Je li dozvoljeno mužu da okupa – gasuli, suprugu kada preseli i je li dozvoljeno da okupa svoju kćerku? Je li dozvoljeno supruzi da okupa – gasuli muža nakon smrti i je li dozvoljeno njoj da okupa svoga sina?

Odgovor:

Osnova je da muškarce nakon smrti kupaju – gasule muškarci, a da žene nakon smrti kupaju žene. Kao što je mužu dozvoljno da kupa suprugu nakon njene smrti, tako isto je i supruzi dozvoljeno da kupa supruga nakon njegove smrti. Na to nam ukazuju riječi Allahovog Poslanika, upućene Aiši, r.a.: ”Ne bi ti smetalo da ako preseliš prije mene, ja bih te okupao, potom zamotao u ćefine, potom bih ti klanjao dženaza-namaz i zakopao te.” (Ahmed i Ibn Madže)

Ebu Bekr, r.a., oporučio je da ga nakon smrti okupa supruga Esma bint ‘Umejs, r.a., Fatima, r.a., oporučila je da je nakon smrti okupa njen suprug Alija, r.a.
Ženi nije dozvoljeno da kupa muškarca – mejjita koji je napunio sedam godina bez obzira bio njen sin ili neko drugi, kao što ni muškarcu nije dozvoljeno da kupa ženu – mejjita koja je napunila sedam godina, bez obzira da li to bila njegova kćerka ili neka druga žena.

(Fetve Stalne komisije: fetva broj 3543, 8. tom, str. 364)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE