21 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaStav islama o onanisanju

Stav islama o onanisanju

PITANJE:

Kakav je stav islama o onanisanju (zadovoljavanje polnog nagona rukom)?

ODGOVOR:

Praktikovanje tzv. tajne navike, odnosno izazivanje izlaska sperme rukom ili nečim drugim je zabranjeno Kur’anom, sunnetom, kao i ispravnim rasuđivanjem.

Što se tiče Kur’ana, Uzvišeni kaže: ”…i koji stidna mjesta svoja čuvaju, osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju. A oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju.” (El – Mu’minun, 5.-7.)

Kur’anski ajet: “…a onaj koji i pored toga traže…” odnosi se na onoga koji traži da svoju strast zadovolji mimo svoje žene, ili one koja je u njegovom posjedu.

Što se tiče sunneta, kaže Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”O skupino mladića, koji od vas je u stanju da se oženi, neka se oženi, jer to čuva pogled i stidno mjesto. Ko nije u stanju, neka posti jer mu je to zaštita.” (Buharija, poglavlje: “Brak”, 5056. i Muslim, poglavlje: “Brak”, 1400.)

Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je onome ko nije u stanju da se oženi, naredio da posti. Da je samozadovoljavanje rukom dozvoljeno, sigurno bi Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, na to uputio. Pošto nije uputio na to, i pored njegove lahkoće, saznajemo da taj čin nije dozvoljen.

Što se tiče zdravog rasuđivanja, zapažamo da ovaj postupak povlači mnogo negativnih posljedica za sobom, koje navode medicinari; kako po ljudsko tijelo i seksualni nagon, tako i po samo čovjekovo razmišljanje i planiranje. Postoji mogućnost da ga ta navika potpuno odvrati od braka, jer ako čovjek svoju potrebu zadovolji na ovaj način, neće se ni osvrtati na ženidbu.” (Ibn Usejmin, Važna pitanja, str. 9)

ŠEJH IBN USEJMIN

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE