15.4 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaŠta znači sintagma “iskušenje u vjeri”?

Šta znači sintagma “iskušenje u vjeri”?

Pitanje:

Šta znači sintagma “iskušenje u vjeri”?

 Odgovor:

Sintagma “iskušenje u vjeri” znači odstupanje od poslušnosti Gospodaru svjetova i činjenje grijeha. I kušnja u vjeri daleko je veća od kušnje u pogledu ovog svijeta. Da čovjek bude uboga sirotinja, pogorjelac, bolje mu je nego da bude iskušan u vjeri. To je tako, jer je vjera najdragocjenije šta čovjek može posjedovati na dunjaluku, i samo se pomoću vjere može spasiti na oba svijeta.

Ibn Omer, radijallahu anhu, prenosi da je naš dragi Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, učio je sljedeću dovu: “Naš Allahu, dodijeli nam bogobojaznosti koja će nas odvratiti od grijeha, poslušnosti kojom ćeš nas dovesti do dženneta, uvjerenja kojim ćeš olakšati naše ovosvjetske nedaće!

Naš Allahu, daj da uživamo blagodat sluha, vida i snage dok smo živi, sačuvaj nam to do smrti, učini da se svetimo samo onome ko nam nasilje čini, pomozi nam protiv neprijatelja, ne iskušaj nas u vjeri, nemoj učiniti ovaj svijet našom najvećom brigom ni krajnjom granicom našeg znanja i nemoj dati vlast onome ko nam neće milostiv biti!”

(Et-Tirmizi, El-Hakim i Ibnus-Sunni. Hadis su vjerodostojnim ocijenili imami Ez-Zehebi, El-Hakim i šejh El-Albani.)

Podvučeni dio dove, “ne iskušaj nas u vjeri”, na arapskom jeziku glasi: ve la tedž'al musibetena fi dinina!

Pokušajmo naučiti ovu Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, dovu i učiti je u odabranim vremenima, eda nas dragi Allah poštedi kušnje u vjeri i, odatle, sačuva svakog zla. A Allah je pokrovitelj uspjeha!

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE