25.5 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceDa li će ostaviti svoju kćer kod njene majke, koja se odmetnula...

Da li će ostaviti svoju kćer kod njene majke, koja se odmetnula od vjere i s kojom je okončao brak

PITANJE:

Šta je bolje – da odustanem od odgoja svoje kćerke koja ima jednu godinu i od koje do sada nisam uspio načiniti djevojčicu muslimanku? S njenom majkom sam raskinuo brak, jer se odmetnula od vjere. Majka se jasno suprotstavljala mojim pokušajima odgoja djevojčice u duhu islama u periodu u kojem je kćerka bila kod mene, jer mi je to nevjernički sud u Americi dozvolio. Dozvolio mi je da dijete bude sa mnom sedmično jedan do tri dana.

Ili je bolje da sve to ostavim, kao što su uradila neka braća koja su imala slične situacije, i odem u neku islamsku zemlju tražeći šerijatsko znanje, te ostavim moju kćerkicu da se suoči s time i izgubi svoju vjeru pred nevjerničkim sistemom odgoja djece?

ODGOVOR:

Zahvala pripada samo Allahu.

Savjetujem da budeš uporan u odgoju svoga djeteta i da ga nikako ne ostavljaš. Ti si odgovoran za nju na Sudnjem danu: “Svi ste vi čuvari i svako od vas je odgovoran za ono što čuva.”

Pored toga, ti ćeš imati istu nagradu kao i ona, ako krene pravim putem i bude činila dobro sebebom (uzrokom) tvog odgoja. Kako ćeš ostaviti komad svoje džigerice onome ko će je povesti u vječnu patnju? Uzvišeni o nevjernicima kaže: “Oni pozivaju u vatru, a Allah poziva Džennetu i oprostu Njegovom dozvolom.”

Čuvaj svoju kćer, a Allah će te u tome pomoći. Neka ti Allah da uputu.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE