16.6 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaŠta učiniti s odsječenim noktima?

Šta učiniti s odsječenim noktima?

Pitanje:

Molim vas da mi pojasnite šta treba uraditi s odsječenim noktima, da li ih treba zakopati u zemlju?

Odgovor:

Uvaženi brate, treba znati da ne postoje vjerodostojni hadisi koji potvrđuju naredbu da se odsječeni nokti trebaju zakopati u zemlju.

Kazao je Zejlei: “Bejheki u Šuabul-imanukazao je: ‘Svi hadisi koji govore o zakopavanju kose i nokata su slabi – daif.’” (Nasbur-raje, 1. tom,str. 122)

Da, veliki broj učenjaka spomenuo je da je lijepo da se odsječena kosa i nokti zakopaju u zemlju, ali samo u pohvalnom kontekstu, a nikako obaveznom.

Hafiz Ibn Hadžerkazao je: “Naši pravnici (misli na šafijske pravnike) smatrali su pohvalnim zakopavanje nokata, zato što je to dio ljudskog tijela.” (Fethul-Bari, 10. tom,str. 346)

Pošto o spomenutoj tematici ne postoje vjerodostojni dokazi, možemo reći da, ako bi čovjek odsječene nokte zakopao, lijepo bi postupio, ali to mu nije obaveza, tako da nema smetnje da ih baci u korpu za smeće ili na neko drugo mjesto predviđeno za otpadne stvari.

Razlozi zbog kojih su učenjaci preporučili da se odsječeni nokti i kosa zakopavaju jeste da su to dijelovi ljudskog tijela, kao i to da se time ne bi poigravali oni koji bi to mogli zloupotrijebiti za pravljenje sihra.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE