27.7 C
Sarajevo
PočetnaBrakŠta se preporučuje prilikom intimnog odnosa i poslije njega

Šta se preporučuje prilikom intimnog odnosa i poslije njega

Pitanje:

Šta je sunnet činiti prilikom intimnog odnosa, i da li za upražnjavanje odnosa slijedi nagrada? Da li je dopušteno kupanje sa suprugom? Možete li navesti nekoliko hadisa s tim u vezi? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Prije intimnog odnosa sunnet je proučiti dovu: “Bismillah! Allahumme džennibneš-šejtane ve džennibiš-šejtane ma rezektena!” (Buharija i Muslim.) Ako muž želi prići svojoj ženi drugi put, lijepo je da uzme abdest, na osnovu hadisa: “Ko uprazni odnos sa svojom suprugom potom joj htjedne ponovo prići, neka uzme abdest.” (Muslim i Ahmed.) U nekim verzijama stoji ovako: “…neka uzme abdest kao što ga uzima za namaz”, a u jednoj verziji, opet, stoji: “…to će mu dati dodatnu snagu za odnos.” (Vidjeti: Musnedul-firdevs, 1/308/1216, i Adabuz-zefaf, str. 107, od šejha Albanija.)

Čovjeku koji ima više žena dopušteno je da spava s njima a da se jednom okupa, tako je učinio i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Buharija i Muslim.) Osim što je bolje da se okupa nakon svakog spolnog odnosa, na osnovu predanja u kojem Rafia, radijallahu anhu, pripovijeda da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, jednog dana obišao sve žene i kod svake se okupao, na šta ga je Rafia upitao: “Allahov Poslaniče, zar se nećeš samo jednom okupati?!” “Ovo je bolje, preče i čišće”, odgovorio mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Taberani i neki drugi muhaddisi, s dobrim lancem prenosilaca.)

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom je prilikom kazao da će čovjek biti nagrađen za intimni odnos sa svojom suprugom, pa su ashabi začuđeno upitali: “Allahov Poslaniče, zar će čovjek biti nagrađen za zadovoljenje svojih nagona?!” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ih je: “Šta mislite, da li bi bio kažnjen kada bi to učinio sa ženom koja mu je zabranjena?! Isto tako, bit će nagrađen kada to čini sa svojom ženom.” (Muslim i Ibn Hibban.)

Dopušteno je kupanje sa suprugom. To je činio i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Buharija i Muslim.) Štaviše, ne smeta da tom prilikom budu i nagi gledajući jedno u drugo. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je: “Čuvaj svoje stidno mjesto osim od svoje supruge i robinje.” (Ibn Madže, Ebu Davud i Tirmizi, sa ispravnim lancem prenosilaca.)

Predanja koja zabranjuju gledanje u stidno mjesto supružnika nisu vjerodostojna, i ne mogu se uzeti kao argument. Između ostalih, tu je predanje: “Kada priđe svojoj ženi, neka se čovjek pokrije, i neka to ne čine nagi kao deve.” (Ibn Madže, 1/618.) Također: “Kada čovjek spolno opći sa svojom suprugom ili robinjom, neka ne gleda u njen spolni organ jer to izaziva sljepilo!” (Ibnul-Dževzi, u djelu El-Mevduat, 3/323/1115. Po njemu, Ebu Hatimu, Ibn Hibbanu i nekim drugim muhaddisima, ovo je predanje apokrifno. Vidjeti: Es-Silsiletud-daifa, 1/351/195.)

Zatim, tu je i Aišina, radijallahu anha, izjava: “Nikada nisam vidjela Resulullahovo, sallallahu alejhi ve sellem, stidno mjesto”, i ona nije vjerodostojna. (Taberani, u djelu Es-Sagir i Hatib Bagdadi, u djelu Tarihu Bagdade, 4/447.)

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE