20 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeŠta se podrazumijeva pod sluhom (čuvenjem) koji se pripisuje Allahu u određenim...

Šta se podrazumijeva pod sluhom (čuvenjem) koji se pripisuje Allahu u određenim kur’anskim ajetima?

Pitanje:

Šta se podrazumijeva pod sluhom (čuvenjem) u sljedećim ajetima: (1) Allah, dž. š., rekao je: “Allah je čuo riječi one koja se s tobom o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala…” (El-Mudžadela, 1),
(2) Allah, dž. š., rekao je Musau i Harunu, alejhimus-selam: “‘Ne bojte se!’, reče On, ‘Ja sam s vama, Ja sve čujem i vidim.’” (Ta-ha, 46)
(3) Allah, dž. š., rekao je: “Zar oni misle da Mi ne čujemo šta oni nasamo razgovaraju i kako se međusobom dogovaraju? Čujemo Mi, a izaslanici Naši, koji su uz njih, zapisuju.” (Ez-Zuhruf, 80)

Odgovor:

Prvim ajetom:  “Allah je čuo riječi one koja se s tobom o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala”, ističe se činjenica da Allah, dž. š., čuje apsolutno sve glasove i da ne postoji ništa što On ne čuje.
Drugim ajetom: “‘Ne bojte se!’, reče On, ‘Ja sam s vama, Ja sve čujem i vidim’”, ukazuje se na pomoć i podršku koju je Allah, dž. š., pružio Musau i Harunu, alejhimus-selam.
Trećim ajetom: “Zar oni misle da Mi ne čujemo šta oni nasamo razgovaraju i kako se međusobom dogovaraju? Čujemo Mi, a izaslanici Naši, koji su uz njih, zapisuju”, ističe se Allahova, dž. š., prijetnja i obećanje kazne nevjernicima.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda b. Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE