7 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeŠta se podrazumijeva pod pojmom “fitnetul-berzah” (iskušenje u berzahu ili zagrobna kušnja)?

Šta se podrazumijeva pod pojmom “fitnetul-berzah” (iskušenje u berzahu ili zagrobna kušnja)?

Pitanje:

Šta se podrazumijeva pod pojmom “fitnetul-berzah” (iskušenje u berzahu ili zagrobna kušnja)? Zbog čega se, kad god se spomene ova kušnja, za nju veže i kabur, pa se kaže: berzahska i kaburska iskušenja, tj. iskušenja u berzahu i kaburu?

Odgovor:

Riječ “el-berzah” označava pregradu koja dijeli dvije stvari, ali se time posebno podrazumijeva period od kada čovjek umre pa do nastupanja Sudnjega dana. A berzahska kušnja je ispit koji će umrli imati kada budu ukopani, tj. svakome će doći dva meleka koji će ga posaditi u sjedeći položaj i pitati ga ko mu je Gospodar, koja je njegova vjera i ko mu je poslanik.

Kaburi se stalno vežu za berzah, jer su oni jedan aspekat berzahskoga života. Berzah je širi pojam koji ima širi smisao nego kabur, jer će svako biti u berzahu, iako neki ne budu ukopani u kabure. Neki ljudi nakon smrti ostanu na površini Zemlje, pa ih divljač pojede, (neki se utope u moru, pa ih pojedu ribe, neki budu spaljeni, pa im vjetar raznese pepeo itd). Oni tada nisu u kaburu, ali jesu u berzahu.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda b. Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE