17 C
Sarajevo
PočetnaNamazRazlozi zbog kojih se može izostaviti namaz

Razlozi zbog kojih se može izostaviti namaz

Pitanje:

Imala sam veliku infekciju u ustima, nisam ih mogla ispirati pet dana pa sam izostavljala namaze. Da li umjesto izostavljenih namaza mogu postiti pet dana ili dati novac za neku džamiju? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Osim ludila, nesvjestice, sna i zaborava, u šerijatu ne postoji razlog zbog kojeg obveznik smije izostaviti namaz. Ko ne može klanjati u stojećem položaju, mora klanjati u sjedećem položaju; ako ne može ni tako, onda ležeći; ako ne može pomjerati ni s jednim dijelom tijela, čak ni jezikom, tada klanja u mislima.

Dakle, s obveznika spadaju svi uvjeti (šartovi) i sastavni dijelovi (ruknovi) namaza koje ne može učiniti, jer Allah ne opterećuje čovjeka preko njegovih mogućnosti. Iako si imala infekciju, morala si klanjati i bilo ti je dovoljno učiti u mislima, a tvoj bi namaz bio ispravan. Moraš naklanjati sve izostavljene namaze i iskreno se pokajati zbog onoga što si učinila, tim prije jer nema većeg grijeha od ostavljanja namaza. Nisi obavezna postiti ni dijeliti sadaku. Taj grijeh može iskupiti samo naklanjavanje i iskreno pokajanje, a Allah najbolje zna. Ovom prilikom želim ukazati na to da  mnogi muslimani ne znaju kako se postaviti u određenoj situaciji pa postupe shodno svom nahođenju, potom pitaju kakav je propis u vezi s tim. Zar nije bolje odmah pitati kako bi se izbjegle greške i prijestupi? Zbog čega ne iskoristiti blagodat telefona, interneta, faksa, auta…! Zar to nisu blagodati za koje ćemo biti pitani i koje nam trebaju poslužiti da steknemo Allahovo zadovoljstvo?!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE