17 C
Sarajevo
PočetnaUkrašavanjePropis svilene posteljine i svilene pidžame?

Propis svilene posteljine i svilene pidžame?

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
1) Interesuje me da li propis zabranjivanja svile za muškarce važi i za posteljinu, jer ja bih voljela spavati na svili?
2) Da li mi je dozvoljeno nositi svilenu satensku pidžamu dok spavam s njim?

Odgovor:

Kod islamskih učenjaka nema razilaženja da je muškarcu zabranjeno nošenje svile. Meðutim da li mu je dozvoljeno koristiti je kao posteljinu? Ispravno mišljenje meðu islamskim učenjacima (a to je mišljenje šafijske, hanbelijske i malikijske pravne škole) jeste da mu je zabranjeno koristiti je i kao posteljinu, radi riječi Huzejfe r. a. koje je zabilježio imam Buhari u svom Sahihu:
„Zabranio nam je Poslanik s. a. v. s. da pijemo iz zlatnog i srebrenog posuða i da iz njega jedemo i da oblačimo svilu i da na njoj sjedimo.“

Kaže hafiz Ibn-Hadžer u komentaru ovog hadisa:
„Riječi ’ …i da njoj sjedimo’ jak su dokaz koji ide u prilog učenjacima koji kažu da je zabranjeno sjedenje na svili i to je mišljenje većine učenjaka (džumhura).“
Potrebno je napomenuti da većina onoga što se danas prodaje kao svila nije prava svila na koju se odnosi zabrana u hadisima Allahovog Poslanika s. a. v. s. Danas se većinom prodaje vještačka svila, dok se svila na koju se odnosi zabrana u hadisima dobija iz čahura dudovog svilca.

Nema zapreke da nosite svilenu pidžamu dok spavate s mužem.
A Allah najbolje zna.

(Fethul-bari 10/304, El-Insaf 1/475, Mugnil-muhtadž 1/457, Fethu babil-inaje 3/11, Revda nedijje 3/117)

Odgovorio: hfz. Dževad Gološ

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE