16 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeDa li je dozvoljeno prodavati stajsko đubrivo?

Da li je dozvoljeno prodavati stajsko đubrivo?

Pitanje:

Da li je dozvoljeno prodavati stajsko đubrivo?

Odgovor:

Ukoliko se radi o životinjama čije je meso dozvoljeno konzumirati, onda za izmet tih životinja važi propis o dozvoljenosti upotrebe, prodaje i kupovine. U pogledu kupoprodaje umjetnih gnojiva nema razilaženja i to se smatra dozvoljenim, izuzev ako se u njima nađe neka od zabranjenih supstanci.

Od Abdullaha b. Mesuda, radijallahu anhu, prenosi se da je došao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, sa komadićem balege, pa mu je rečeno da je to balega magarca. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “To je prljavo!”

Shodno tome učenjaci su rekli da, ukoliko se radi o đubrivu životinja čije se meso ne jede, onda je i to đubrivo nečisto. Malikijski, hanbelijski i šafijski učenjaci smatraju da nije dozvoljeno prodavati ovakvu nečist, dok hanefijski učenjaci zastupaju stav o dozvoljenosti kupovine i prodaje.

Stoga, očituje se da nije dozvoljeno ni koristiti ni prodavati đubrivo životinja čije je meso zabranjeno konzumirati, poput svinje, domaćeg magarca, zabranjenih ptica itd. Također, zabranjeno je koristiti mokraću i izmet čovjeka ili prodavati ih u svrhe đubrenja.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Kada Allah nešto zabrani ljudima, zabrani im i zaradu od toga.”

Odgovorio: dr. Emir Demir

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE