17 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaSprečavanje lošeg djela rukom

Sprečavanje lošeg djela rukom

Pitanje:

Da li se loše djelo sprečava rukom? Ko je taj ko loše djelo sprečava rukom?

Odgovor:

Uzvišeni Allah, dželle šanuhu, opisuje vjernike kao one koji sprečavaju da se čine loši postupci, a na dobre podstiču. Rekao je Uzvišeni:
“A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju.”

Uzvišeni također kaže:
“I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati -oni će šta žele postići.”

Na drugom mjestu, Uzvišeni Allah, dželle šanuhu, kaže:
“Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete.”

Ajeti koji govore o naređivanju dobra i odvraćanja od zla su, zbog velike važnosti ove tematike i izražene potrebe za njom, mnogobrojni.

U jednom vjerodostojnom hadisu Poslanik, sallallahu ’alejhi ve sellem, kaže:
“Ko od vas vidi neko loše djelo neka ga ukloni rukom, a ako ne može, onda jezikom , a ako i to ne može, onda neka to učini srcem – a to je najslabiji iman.”
Loše djelo, je rukom dužan otkloniti onaj, koji je u mogućnosti, kao što su državni organi i organizacije koje su legitimne – svako u okviru svoje nadležnosti.

Pojedinac je dužan loše djelo sprečavati rukom u naspram svojih mogućnosti; (npr.: unutar svoje porodice). Onaj ko to nije u stanju učiniti, ili se plaši da bi njegov postupak prouzrokovao veću fitnu (nered) i sukob, nije dužan zlo otkloniti rukom, već je dovoljno da to učini jezikom. Učenjaci su saglasni da se loše djelo ne otklanja rukom, ukoliko će to rezultirati zlom, a ne dobrim.

Šejh Ibn Baz
Fetve učenjaka dvaju harema – 63. str.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE