20 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaSprečava li jestivo ulje dolazak vode do kože?

Sprečava li jestivo ulje dolazak vode do kože?

Pitanje:

Od jednog učenjaka čula sam da ulje spada u tvari koje sprečavaju da voda prilikom abdesta dospije do kože. Ponekad kada radim u kuhinji, na moju kosu i druge dijelove tijela koji se peru prilikom uzimanja abdesta padne poneka kapljica ulja, pa da li se ovi dijelovi tijela prilikom uzimanja abdesta moraju oprati sapunom ili se treba okupati kako bi voda dospjela do kože? Također, ponekad namjerno stavljam ulje na kosu, ali kao lijek. Pitam vas šta da radim i molim da mi odgovorite?

Odgovor:

Prije samog odgovora na ovo pitanje, želim da pojasnim da Uzvišeni Allah u Svojoj jasnoj Knjizi kaže: “O vjernici, kada hoćete namaz da obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite, a glave svoje potarite, i noge svoje do iza članaka.” (El-Maida, 6) Naredba pranja ovih dijelova tijela, odnosno potiranja nekih, podrazumijeva (zahtijeva) uklanjanje svega što sprečava dolazak vode do kože, jer se ‘pranjem’ ne smatra ako postoji nešto što sprečava dolazak vode do kože. Na osnovu toga kažemo: Ako čovjek stavi ulje na dijelove tijela koje treba prati prilikom abdesta, tada postoje dvije mogućnosti: ili da ta masnoća bude u suhom, čvrstom stanju, pa se mora odstraniti prije pranja tih dijelova tijela (uzimanja abdesta), jer ako ulje bude u ovakvoj masi, ono sprečava dolazak vode do kože i čišćenje (abdest) nije valjano. Ako ulje nema masu, nego se samo njegov trag vidi na dijelovima tijela koje treba prati prilikom uzimanja abdesta, tada to ne smeta. Međutim, u ovom slučaju treba dobro i intenzivno oprati te dijelove tijela, jer obično se voda ne spaja sa masnoćom, te tako ona, možda, ne dospije do svih mjesta na tijelu koja treba obuhvatiti abdestom.

Rezimirajući odgovor na ovo pitanje kažemo:

Ako je ulje, koja se nađe na dijelovima tijela koji se peru prilikom abdesta, u čvrstom stanju i ima masu koja sprečava prodiranje vode do kože, ta se masnoća mora ukloniti prije abdesta. Ako, pak, to ulje nema masu, nisi dužna da ga pereš sapunom i nema nikakve smetnje da se abdestiš. Međutim, rukom trebaš dobro istrljati dijelove tijela koje pereš prilikom abdesta kako voda ne bi samo skliznula sa njih ne prodirući u kožu.

Šejh Ibn Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE