25.5 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeJesu li Džennet i Džehennem već stvoreni

Jesu li Džennet i Džehennem već stvoreni

Pitanje:

Jesu li Džennet i Džehennem već stvoreni? Molim vas, obrazložite ono što kažete.

Odgovor:

Džennet i Džehennem su dva velika Allahova stvorenja, i samo Svevišnji Allah zna kada su stvoreni. Dokaz za to su Allahove, dželle šanuhu, riječi: “I bojte se Vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, koja je pripremljena za nevjernike.” (El-Bekare, 24.) U drugom ajetu stoji: “I žurite ka oprostu Gospodara svoga i Džennetu čije je prostranstvo kao nebesa i Zemlja, pripremljenom za bogobojazne.” (Ali Imran, 133.)

Naime, glagol ui‘dde u perfektu je, a taj nam glagolski oblik ukazuje na završenu radnju. U predanju koje su zabilježili Buharija, Muslim i neki drugi muhaddisi stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na dan pomračenja Sunca rekao: “Pokazani su mi Džennet i Džehennem; kada sam vidio Džennet, iz njega sam htio uzeti grozd, ali to nisam učinio. Potom mi je pokazan Džehennem, u njemu sam vidio Amra b. Luhajja el-Huzaija kako vuče svoja crijeva u vatri…”

Ovi i brojni drugi tekstovi ukazuju nam da su Džennet i Džehennem već stvoreni i da nestrpljivo očekuju svoje stanovnike, molim Svemogućeg Allaha da nas nastani u Firdevs, najbolji dio Dženneta! Amin!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE