13 C
Sarajevo
PočetnaNamazNamaz na sjevernom polu

Namaz na sjevernom polu

Pitanje:

Na Islandu dan traje šest mjeseci, pa me interesuje kako musliman tamo treba da postupa po pitanju namaza, posta itd.? Ima li neka olakšica ili neki način računanja kada nastupa koji namaz itd.? Allah vas nagradio svakim dobrom!

Odgovor:

Čovjek koji živi u podnebljima u kojima postoje klasični dani i noći, tj. izlazak i zalazak sunca u 24 sata, dužan je klanjati i postiti, kao što čine ostali muslimani u svijetu, iako noć bila kratka, a dan dug. Iz propisa posta izuzimaju se oni koji nisu u mogućnosti nastaviti post ili postoji relativna opasnost po njihovo zdravlje ukoliko nastave post. Takvi su dužni napostiti dan za dan prije narednog ramazana. Što se tiče ljudi koji žive u podnebljima u kojima dan traje šest mjeseci ili manje od toga, dužni su, takoðer, klanjati pet dnevnih namaza i postiti mjesec ramazan zbog općih kur'ansko-hadiskih naredbi. Obavezni su u toku 24 sata klanjati pet propisanih namaza oslanjajući se pri tome na njima najbližu zemlju u kojoj sunce izlazi i zalazi u toku 24 sata.

Isto tako po pitanju posta obavezni su oglasiti početak i završetak ramazana te odrediti vrijeme početka i završetka posta u svaka 24 sata oslanjajući se na najbližu zemlju u kojoj se redovno smjenjuju dan i noć. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je govorio o Dedždžalu, rekao je da će on boraviti na zemlji četrdeset dana; dan kao godina, dan kao mjesec, dan kao sedmica i ostali dani po običaju. Ashabi su upitali da li će im u prvom danu koji je kao godina biti dovoljan jedan namaz. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Neće, procijenite sebi (namaska vremena).” (Muslim, Tirmizi i Ahmed)

Vidimo da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije ovaj neobično dugi dan tretirao običnim danom, već je tražio da se procijene namaska vremena za svaka 24 sata po pet namaza, shodno onome što su praktikovali prije toga, tj. u klasičnoj smjeni dana i noći. (Vidjeti: Fetaval-ledžnetid-daime, 6/133-137) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE