17 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeRadim kao konobar, poslužujem alkohol i gazda me ponižava

Radim kao konobar, poslužujem alkohol i gazda me ponižava

Pitanje:

Radim kao konobar i goste poslužujem alkoholom. Oženjen sam i imam dijete. Na radnom mjestu ne mogu klanjati, a ne mogu odlaziti ni na džuma-namaz. Još da dodam, gazda me ponižava i nipodaštava zbog privrženosti vjeri. Ako ostavim posao, dolazi u pitanje moja egzistencija. Šta da radim?

Odgovor:

Prije odgovora, molim Svemogućeg Allaha da olakša nama, tebi, uvaženi brate, i svim obespravljenim muslimanima širom svijeta. Vjernik treba imati čvrsto uvjerenje da Allah, dželle šanuhu, opskrbljuje Svoje robove, i da tu nafaku niko ne može uskratiti. Allah, dželle šanuhu, rekao je: “A onome ko se Allaha boji, On će izlaz dati i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” (Et-Talak, 2-3.) U drugom ajetu stoji: “Na Zemlji nema nijednog živog bića a da ga Allah ne hrani.” (Hud, 6.)

Dakle, Allah, dželle šanuhu, brine se o opskrbi Svojih stvorenja. U ovu činjenicu treba biti uvjeren i teoretski i praktično, i nikako se ne treba bojati se za egzistenciju, dok je u rukama Najmilostivijeg. Tvoj slučaj jako je diskutabilan. Naime, rad na mjestu gdje se konzumira alkohol, nemogućnost obavljanja namaza, posebno džuma-namaza, potom to što te vlasnik lokala ponižava zbog tvog vjerskog opredjeljenja, a povrh svega, ugostiteljski objekti ne nude izbor: svako ko se njime bavi svjesno ili nesvjesno mora upasti u zabranjeno. Kako naći radno mjesto na kojem ne postoji alkohol, muzike, kocke, miješanja muškaraca i žena, razgolićavanja?!

Tebi je, cijenjeni brate, obaveza napustiti takvo radno mjesto i potražiti halal posao. U navedenom ajetu Svemogući je obećao da će opskrbiti bogobojazne ljude, ali je prvo spomenuo bogobojaznost pa onda izlaz i opskrbu. Ako bi se tražilo adekvatno rješenje prije napuštanja takvog radnog mjesta, tada, ustvari, spomenuta bogobojaznost praktično ne bi ni postojala, jer izlaz dolazi poslije nje. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko ostavi nešto Allaha radi, On će mu isto zamijeniti boljim.” (Vekia b. Džerrah, u djelu Ez-Zuhd, 3/635, i Ahmed, 15/306, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-Silsiletud-daifa, 1/62.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE

Prodaja duhana

Farbanje brade u crno