27.7 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiJe li moja majka nezahvalna?

Je li moja majka nezahvalna?

Pitanje:

Koliko god učinila dobročinstva, moja majka nije zadovoljna i ne vrednuje moj trud. To me često obeshrabri u mojim dobročinstvenim postupcima prema njoj, a znam da Allah, džellešanuhu, traži da se roditeljima čini dobro. Šta mi savjetujete?

Odgovor:

Dragi Allah kaže: “Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!’” (El-Isra, 23, 24).

Ashab po imenu Muavija es-Sulemi, radijallahu anhu, ispričao je: “Došao sam Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obratio mu se: ‘Allahov Poslaniče, želim poći s tobom u borbu na Božijem putu, zarad Allahova lica i nagrade na budućem svijetu!’ ‘Teško tebi! Je li živa tvoja majka?’, upitao me Poslanik pa sam odgovorio da jest, i on mi tad kaza: ‘Vrati se kući i čini joj dobročinstvo!’ Prišao sam Poslaniku s druge strane te ga isto to upitao, a Resulullah mi je isto odgovorio. Zatim sam mu prišao sprijeda, a Poslanik mi je tad, treći put, rekao: ‘Teško tebi! Ne odvajaj se od majčinih nogu, tako ćeš džennet zaslužiti!’” (Ibn Madža).

Ovaj hadis često navodimo zato što je veoma važan i sadržajan. Istina je da postoje neki roditelji koji nisu zadovoljni dobročinstvom koje im čine njihova djeca, ali, jesmo li se ponekad zapitali jesu li roditelji možda s pravom nezadovoljni i je li naše dobročinstvo spram njih dovoljno? Dijete se treba truditi i učiniti onoliko koliko može, a Allah, džellešanuhu, dat će rezultate i taj se isti trud mora vidjeti, na ovom ili na budućem svijetu. Vaša majka nije nezahvalnija od majke Sa‘da b. Ebu Vekkasa, radijallahu anhu, koja se zaklela da neće jesti i piti sve dok se on ne odmetne od islama, pa je unatoč tome Allah, džellešanuhu, povodom ovog ashaba objavio: “Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim. Ali, ako te oni budu nagovarali da Meni nekoga ravnim smatraš, o kome ti ništa ne znaš, onda ih ne slušaj…” (El-Ankebut, 8).

Neka dijete čini dobročinstvo majci, i zaslužit će Allahovu naklonost, i nagradu, i džennet, i obilnu nafaku na ovom svijetu! I neka se ne obazire na to je li majka zahvalna ili nije. Ta majka je dovoljno učinila za svoje dijete što ga je s mukom nosila i s mukom rodila pa zatim se o njemu brinula i odgajala ga. Ne treba dozvoliti da čovjeka obuzme očaj (a ima li očaj gore ime) ako mu neko ne uzvrati na dobročinstvo! Treba znati da je u Allaha golema nagrada i da je Njegovo zadovoljstvo veće od svega. Molim Allaha, pomoću Njegovih lijepih imena i savršenih svojstava, da nas učini jednima od onih koji ugađaju svojim roditeljima i čine im dobročinstvo. A Uzvišeni Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE