20 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaDjed ima dva sina i dvije unuke. Koliko ko nasljeđuje?

Djed ima dva sina i dvije unuke. Koliko ko nasljeđuje?

Pitanje:

Es-selamu alejkum, draga braćo! Volio bih da mi pomognete oko pitanja koje je osjetljivo u islamu, a to je nasljedno pravo. Naime, imam djeda koji hoće da raspodijeli imovinu po islamskim propisima, onako kako je Allah propisao u Kur'anu. On ima dva sina i dvije unučice od sina koji je umro. Moje pitanje je: koliko svako od njih nasljeđuje u procentima uključujući i ove dvije unučice koje su ostale jetimi? Da vas Allah nagradi! Selam!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Iz pitanja se razumije da djed želi postupiti ispravno, “onako kako je Allah propisao”. Najispravnije je da ne dijeli imovinu za vrijeme života, nego da se ostavština podijeli nakon smrti. Ne zna se ko će koga naslijediti i ko će prije umrijeti.
S obzirom da postojeći zakon ne dijeli ostavštinu prema islamskom učenju, trebao bi napisati oporuku u kojoj bi naglasio da želi da se njegova ostavština podijeli po islamskom učenju, jer ti zakoni uvažavaju oporuku (testament).
Ako se desi da osoba umre, a iza sebe ostavi dva sina i unuke od trećeg sina koji je ranije umro, ostavština se dijeli između dva sina, a unuci ne nasljeđuju. Preporučljivo je da se u takvom slučaju napiše oporuka kojom bi se oporučilo do jedne trećine unucima. Na takav način će dobiti dio ostavštine. Ako spomenuti djed uistinu nema drugih nasljednika, poput kćerke i supruge, njegova ostavština bi se dijelila između dva sina, a unukama može oporukom ostaviti do jedne trećine. Ako ipak želi da za vrijeme života pokloni svoj imetak, neka unukama da do jedne trećine, a ostalo neka podijeli sinovima podjednako ako nema kćeri.

Nekoliko napomena:
– Ukoliko se podjelom imetka prije smrti želi spriječiti neko od nasljednika da dođe do svog udjela, poput kćerke ili supruge, onda je to haram i veliki grijeh.
– Onaj ko želi podijeliti imetak iz straha od skore smrti, dužan je dati svakom nasljedniku dio koji mu pripada, jer kada smrt bude očigledna, imetak postaje pravo nasljednika. Izuzima se jedna trećina imetka koju može pokloniti kome želi osim nasljednika jer svakom nasljedniku je njegov dio već određen. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Allah vam je, kada budete na samrti, poklonio trećinu vaše imovine kako bi vam dobra djela povećao.” (Ibn Madže)
– Ne oporučuje se nasljednicima, a oporuka preko jedne trećine se ne sprovodi osim uz dozvolu nasljednika.
– Iz ostavštine se prvo podmiruju eventualni dugovi, nakon toga se sprovodi vasijet (oporuka), ukoliko je u skladu sa šerijatskim propisima, nakon toga svoj dio uzimaju nasljednici kojima pripada određeni procenat, poput trećine, četvrtine i sl., i na kraju preostalu ostavštinu uzimaju nasljednici čiji procenat nije fiksno određen, poput sina ili brata, shodno pravilima koja je Šerijat odredio.
Uzvišeni Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE