13 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiProvociranje od strane roditelja i pristajanje na svađu

Provociranje od strane roditelja i pristajanje na svađu

Pitanje:

Kako postupati prema ocu koji ne prakticira islamske propise i koji se ne odnosi korektno prema svojoj djeci? Ponekad svojim postupcima isprovocira ukućane i izazove svađu. Da li se svađa u ovakvim slučajevima ubraja djeci u neposlušnost? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Obaveza je lijepo se ophoditi prema roditeljima, bez obzira bili vjernici ili nevjernici, ne smije im se pokoriti samo u slučaju da narede činjenje onoga što je Svevišnji Allah zabranio. Ne smijete dopustiti da vas roditelj isprovocira, pa da zbog toga nastane svađa. Neki roditelji, ponekad, baš žele izazvati djecu praktičare islama u isto se vrijeme lijepo ophodeći prema djeci koja su daleko od vjere. Zar to nisu izopačeni kriteriji! Savjetujem bratu da se strpi, da se kloni rasprava, jer kada roditelj zaključi da ga ne može isprovocirati, odustat će od toga, u protivnom sporovima i nesuglasicama neće biti kraja.

Ako se ipak ne mogne strpjeti, zbog učinjene nepravde od roditelja, onda neka se dobrodušno raspravlja i neka ne prelazi granice. Jedno od mnogih svojstava licemjera jeste da prelazi granicu kada se prepire, a stvar je kudikamo veća ako se radi o roditelju, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE