16 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjePropis o počinitelju velikog grijeha

Propis o počinitelju velikog grijeha

Pitanje:

Oni koji su počinili veliki grijeh (npr. blud, krađa, potvora), a nemaju nikoga ko bi mogao nad njima izvršiti Allahov propis, zatim umru prije nego što se pokaju za taj grijeh, kakav je Allahov propis za njih na Sudnjem danu?

Odgovor:

Vjerovanje ehli-sunneta jeste sljedeće: onaj musliman koji umre, a bio je ustrajan u činjenju velikih grijeha, kao što su blud, potvora ili krađa, on je na Sudnjem danu pod voljom Allaha, subhanehu ve te‘ala: ako Allah, dželle šanuhu, bude htio, oprostit će mu, a ako ne bude htio, kaznit će ga za veliki grijeh koji je ustrajno radio i nije se za njega pokajao. Međutim, nakon kazne, njegovo konačno mjesto ipak je Džennet, zato što je Uzvišeni rekao: “Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi ravnim smatra, a oprostit će manje grijehe od toga, kome On hoće.”

O ovome su preneseni, mutevatir predajom, vjerodostojni hadisi, koji upućuju na to da će grješnici muslimani, koji nisu počinili širk Allahu, dželle šanuhu, biti izvedeni iz Vatre. Ovo pitanje pojašnjava i hadis koji se prenosi od Ubade b. Samita, Allah, dželle šanuhu, bio njim zadovoljan, u kojem kaže:

“Bili smo kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: ‘Hoćete li mi dati prisegu da nećete činiti širk Allahu i da nećete činiti blud niti krasti?’, i onda je proučio ajet o ženama: ‘Ko od vas ispuni obećanje njegova je nagrada kod Allaha, subhanehu ve te‘ala, a ko od vas počini neki od tih grijeha, pa bude nad njim izvršena kazna, to mu je iskupnina od grijeha. A ko počini neki od tih grijeha, pa mu Allah, dželle šanuhu, to sakrije, njegovo je pitanje kod Allaha: ako bude htio, kaznit će ga, a ako bude htio, oprostit će mu.”

Stalna komisija za šerijatska pitanja (fetve)

(Fetve učenjaka dvaju harema, str. 22)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE