13 C
Sarajevo
PočetnaPostPost radi suzbijanja strasti

Post radi suzbijanja strasti

PITANJE:

Moje pitanje je vezano za post van mjeseca mubarek ramazana. Mislim na post kad musliman ima volju da se oženi, ali nije u mogućnosti. Znam da je  post preporučen u ovakvoj situaciji. Međutim, koji je ispravan stav u vezi s ovim pitanjem?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu.

Ova ispravna vjera je došla s ciljem profiliranja urođenih strasti u smislu da ponosni musliman ne postane zarobljenik prohtjeva kao životinja. Propisane su mu obaveze i pohvalna djela čime se štiti od loših posljedica koje nastaju kao rezultat slijeđenja prohtjeva. Od ovih propisa je i post za onoga ko nije u mogućnosti na prirodan način zadovoljiti svoju strast, dakle putem ženidbe. Abdullah ibn Mesud kaže: “Bili smo s Poslanikom, s.a.v.s. nemajući ništa od imovine. Poslanik, s.a.v.s. nam je rekao: ‘O skupino mladića, ko od vas ispunjava uvjete – neka se oženi, jer je to bolje za obaranje pogleda i čuvanje stidnih mjesta. A ko ne može – neka posti, jer je post zaštita.'” (Buhari, 5066; Muslim, 1400.)

Želi se reći da post umanjuje utjecaj strasti kod mladića.

Za ovim  pravilom, koje je propisano općenito za omladinu, postoji još veća potreba u vremenu povećanja smutnje, u vremenu olahkog prilaska zabranama i mnoštva izazova. Posebno, ako se radi o onima koji žive u društvima u kojima je prošireno razgolićavanje žena i razvrat. Ovaj ibadet treba nastojati izvršavati kako bi se očuvala čednost i vjera. Čovjek će se uz post pomoći i dovom Allahu kojom će tražiti da Allah sačuva njegovu vjeru i čast, te da mu olakša ženidbu kojom će sačuvati svoj spolni organ. Pomoći će se, također, prisjećanjem na Allahove blagodati koje je Allah pripremio u Džennetu, kao što su hurije, za one koji ustraju u Njegovim naredbama i sačuvaju svoje duše.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE