16 C
Sarajevo
PočetnaNamazNedoumice oko broja rekata u namazu

Nedoumice oko broja rekata u namazu

Pitanje:

Nerijetko mi se dešava da krenem klanjati namaz, a onda zaboravim koliko sam rekata istog namaza klanjao: npr. krenem klanjati farz akšam-namaza i zanesem se tokom sjedenja na kraju drugog rekata i predam selam. Kako da postupim u toj situaciji? Moram li ponoviti namaz ili nešto drugo uraditi? Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

U pogledu vašeg pitanja možemo kazati sljedeće:
Ako čovjek u namazu i zaboravi ili posumnja koliko je rekata klanjao, treba da se ponaša na jedan od dva način:

Ako se desilo da sumnja koliko je klanjao, a na osnovu određenih pokazatelja (indicija) može da odredi koliko je klanjao i da se na osnovu tih indicija kod njega formira preovladavajuće mišljenje da je toliko klanjao, u takvom slučaju će se osloniti na ono što je odredio i nastaviti sa namazom, a sehvi-sedždu će učiniti prije predaje selama.

Ako se desi da je klanjao i ne može da odredi niti da se sjeti koliko je klanjao, svoj stav će zasnovati na onome u što je siguran, a to je manji broj rekata. Tako da ako sumnja da li je klanjao tri ili četiri rekata, a siguran je da je klanjao tri, onda će se ponašati kao da je klanjao tri i nastaviti sa namazom i nakon selama učiniti sehvi-sedždu.

U spomenutoj situaciji vi nećete ponavljati namaz, već ćete samo nakon greške ustati i klanjati treći rekat i nakon toga učiniti sehvi-sedždu kao iskup za učinjenu grešku.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE