10 C
Sarajevo
PočetnaDova i zikrPlaćanje hodža za učenje mevluda i dova namijenjene mrtvima?

Plaćanje hodža za učenje mevluda i dova namijenjene mrtvima?

Pitanje:

Selam alejkum! Kod nas u crnogorskom dijelu Sandžaka narod prakticira da plaća hodžama da uče dovu namijenjenu za nekog od njihovih preminulih. Godišnje ili 52 dana poslije smrti, sazovu se žene po kucama i kao nešto uče, i još prakticiraju učenje nekog mevluda, a to je kao opjevavanje Poslanikovog, s.a.v.s., rođenja.

Da li je to ispravno, odnosno kakvo je vaše mišljenje o tome? Da li je to bidat i grijeh? Da vas Allah nagradi!!!

Odgovor:

Alejkums-selam!
Cijenjeni brate u islamu, da bi čovjek činio određeni ibadet, mora da za taj postupak imati validan dokaz iz Kur’ana ili sunneta Allahovog Poslanika.
Koliko je meni poznato, ne postoji dokaz koji potvrđuje spomenutu praksu, odnosno učenje dove i mevluda godinu dana po preseljenju mejjita, a ako na to pridodamo činjenicu uzimanja novca za to, stvar postaje još gora. U tome su se ujednile dvije stvari: novotarija i dodatni harami.

U pogledu mejjita, vama je propisano da Allahu upućujete dovu za vašeg mejjita, bez posebnih način i posebnih dana, bez okupljanja i učenja mevluda, bez plaćanja nekome da uputi dovu za vašeg mejjita.

Kazao je Allahov Poslanik: “Kada čovjek preseli, njegova dobra djela prestaju osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje kojim se ljudi koriste nakon njegove smrti i dobro dijete koje dovi za njega.”

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE