17 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaOdlazak učenice na ekskurziju bez mahrema

Odlazak učenice na ekskurziju bez mahrema

Pitanje:

Može li moja sestra, učenica četvrtog razreda medrese, poći na ekskurziju bez mahrema?

Odgovor:

Neka je hvala dragom Allahu, Koji nam je, iz Svoje mudrosti i samilosti, propisao kako se trebamo vladati u životu na ovom svijetu. Imam Ebu Hanifa, njegovi učenici, imam Ahmed, Ishak b. Rahavejh, Ebu Sevr i zahirije smatraju da je ženi zabranjeno poći na hadž bez mahrema, na osnovu hadisa: “Neka nijedna žena ne putuje bez mahrema!” (El-Buhari i Muslim, kao Ibn Abbasovo, radijallahu anhu, predanje).

Imam Ebu Hanifa smatra da žena ne smije sama poći na put koji dugo traje. I El-Džessas, rahimehullah, hanefijski pravnik, u djelu “Ahkamul-kur’an”, 2/309, kaže da ženi nije dozvoljeno poći na hadž bez mahrema. Budući da je u Bosni i Hercegovini hanefijski mezheb zvanična pravna škola koja se slijedi, oni koji organiziraju ekskurzije, hadž i umru trebali bi povesti računa o pravnim rješenjima učenjakâ našeg mezheba.

Nemojmo, braćo i sestre, biti jedni od onih koji se busaju u prsa da su hanefije, a kršiti fetve svog mezheba kad nam to odgovara! Allah je pokrovitelj uspjeha i samo On upućuje na Pravu stazu.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE