27.7 C
Sarajevo
PočetnaNamazHadisi o vrijednosti namaza u džematu

Hadisi o vrijednosti namaza u džematu

Pitanje:

U jednom hadisu stoji da je namaz u džematu dvadeset pet puta vredniji od pojedinačnog namaza, a u drugom da je vredniji dvadeset sedam puta. Koji je od dva hadisa ispravan?

Odgovor:

Obje verzije su vjerodostojne i njih su zabilježili Buharija i Muslim. Prvu prenosi Ebu Hurejre, a drugu Ibn Omer. Između ova dva hadisa nema oprečnosti. Naime, u hadisu koji prenosi Ebu Hurejre (u kojem se spominje dvadeset pet stupnjeva), spomenuta je i objedinjena nagrada koju obuhvata Ibn Omerov hadis.

Ako, pak, neko kaže da su hadisi naoko oprečni, tada ih možemo uskladiti na nekoliko načina: prvo, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ashabe je prvotno obavijestio o manjoj pa o većoj nagradi; drugo, stupanj nagrade zavisi od samih klanjača i skrušenosti u namazu: neki imaju manju, a neki veću nagradu; treće, nagrada ovisi o udaljenosti kuće od džamije, i oni koji duže pješače imaju veću, a oni koji manje pješače imaju manju nagradu; četvrto, veća nagrada specifična je za noćne, a manja za dnevne namaze; peto, veća nagrada odnosi se na one koji u džamiji iščekuju sljedeći namaz, a manja na one koji namaz ne čekaju u džamiji; šesto, veća nagrada odnosi se na one koji klanjaju skupni namaz u džamijama, a manja na one koji klanjaju skupni namaz na drugim mjestima, kao naprimjer, na radnom mjestu i sl.; sedmo, veća nagrada odnosi se na one koji stignu na namaz s imamom od početnog tekbira, a manja na one koji propuste dio namaza pa to naklanjaju; i, osmo, veća nagrada odnosi se na one koji klanjaju skupni namaz u mnogoljudnom džematu, a manja nagrada na one koji klanjaju u džematu kojem prisustvuje manje klanjača, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE