21 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaVožnja žene u autu s osobom koja joj nije mahrem

Vožnja žene u autu s osobom koja joj nije mahrem

PITANJE:

Da li je ženi dozvoljeno voziti se u autu s osobom koja joj nije mahrem?

ODGOVOR:

U slučaju da je žena sama, nije joj dozvoljeno sjesti u auto s osobom koja joj nije mahrem, zbog toga što se ona na taj način osamljuje s njim. U vjerodostojnom hadisu se prenosi da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: Neka se čovjek ne osamljuje sa ženom bez prisustva njenog mahrema.” (Buharija, poglavlje: “Brak”, 5233. i Muslim, poglavlje: “Hadždž”, 1341.)

 “Nijedan se čovjek neće osamiti sa ženom, a da šejtan neće biti sa njima.” (Tirmizi, poglavlje: “Smutnja”, 2165. i Ahmed, 1/18. – 26.)

Ako s njima ima još jedan muškarac ili više njih, ili još jedna žena ili više, nema smetnje da se voze zajedno, jer je u tom slučaju otklonjeno osamljivanje. Međutim, moraju se ispuniti dva uslova:

Prvi: da se ne radi o sumnjivim osobama (da takva vožnja bude daleko od bilo kakve sumnje)

Drugi: da se ne radi o putovanju. U slučaju putovanja, žena mora biti sa mahremom (bilo koja osoba s kojom ne može stupiti u brak: otac, amidža, djed, brat, daidža, svekar, zet). Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem : ”Neka žena ne putuje bez mahrema.” (Buharija, poglavlje: “Džihad”, 2006. i Muslim, poglvlje: “Hadždž”, 1341.)

Nema razlike između putovanja kopnom, morem ili zrakom. (Šejh Ibn Baz,”Kitabud – de’weti”, str. 99)

ŠEJH IBN BAZ

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE