22 C
Sarajevo
PočetnaNamazObavljanje namaza prije nastupanja namaskog vremena u vanrednim situacijama?

Obavljanje namaza prije nastupanja namaskog vremena u vanrednim situacijama?

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Da li mogu početi sa namazom prije vremena (5-10 min) zbog problema u vezi s radnim vremenom? Inače, taj namaz moram naklanjati, jer u toku radnog vremena taj namaz mi prođe. U pitanju je samo podne-namaz. Allah vas nagradio!

Odgovor:

Uvaženi i cijenjeni brate, namaz je vremenski ograničen ibadet, što znači da namasko vrijeme ima svoj početak i svoj kraj. Tako da, po jednoglasnom stavu islamskih učenjaka, nije validan namaz koji se obavi prije nastupanja namaskog vremena, kao što u osnovi nije validno klanjanje namaza nakon završetka njegovog predviđenog vremena.

Savjetujem vam da dobro utvrdite kada nastupa podne-namaz, pošto se mnogo puta dešava da ljudi smatraju da podne-namaz nastupa u 12 sati, pa se može desiti da ćete moći obaviti podne-namaz u samom nastupanju njegovog vremena. Tačno je da se nastupanje podne-namaza vezuje za prelazak sunca preko polovine neba, a nikako za 12 sati. Onog momenta kada sunce pređe polovinu neba, nastupilo je podne, bez obzira da li to bilo prije 12 sati ili poslije. Prelazak polovine neba može se utvrditi tako što se sjena bilo kojeg predmeta na koji padaju sunčeve zrake počne povećavati nakon što je stala sa smanjivanjem dok je sunce bilo u zenitu.
Rezime: Nije validan namaz koji se obavi prije nastupanja namaskog vremena. Treba da se potrudite i da saznate kada tačno nastupa podne-namaz, da biste znali kada vam je dopušteno da klanjate i da li je vaš namaz validan.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE