22 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaBoravak žene u hajzu u prostoriji unutar džamije

Boravak žene u hajzu u prostoriji unutar džamije

Pitanje:

U našem gradu zatvorili su nam prostorije mesdžida u kojem se klanjalo, zbog nekih radova, i ostavili nam hodnik i još jednu prostoriju, i sad klanjamo u hodniku i tako će biti duže vrijeme, stoga me zanima da li žene koje imaju menstruaciju mogu da tu sjede i slušaju predavanje pošto se tu klanja, a one kažu da to nije mesdžid, već hodnik, a znamo da žena ne smije u takvom stanju ulaziti u mesdžid?

Odgovor:

Ako prostorija u kojoj klanjate nije uvakufljena za mesdžid, nego je zakupljena za klanjanje, u tom slučaju na tu prostoriju se ne odnose propisi mesdžida, i ne smatra se mesdžidom nego musallom (mjestom gdje se obavlja namaz), i ženi koja ima hajz ili se nalazi u nifasu dozvoljeno je da boravi u tim prostorijama. Međutim, ako su te prostorije otkupljene, uvakufljene i postale stalnim mesdžidom u kojem se klanjaju džuma i pet vakat-namaza, tada se smatraju mesdžidom i na njih se odnose propisi mesdžida. Po mišljenju imama sve četiri mezheba i velikog broja islamskih učenjaka i fakiha, ženi koja ima menstruaciju i nifas nikako nije dozvoljeno da boravi u mesdžidu. Jedan dio islamskih učenjaka dozvoljava ženi koja ima menstruaciju da boravi u mesdžidu  u slučaju potrebe, kao što je slušanje predavanja i slično, pod uvjetom da se čuva čistoća mesdžida od krvi. S obzirom na to da većina učenjaka ispravnim smatra prvo mišljenje i da su dokazi na njihovoj strani, smatram da je jače i ispravnije mišljenje koje kaže da je ženi koja ima menstruaciju i nifas zabranjen boravak u mesdžidu u svakom slučaju. Njihovi dokazi su:

1. Hadis: “Ne dozvoljavam ulazak u mesdžid ženi u hajzu i džunupu.” (Ebu Davud, br. 232, i Ibn Huzejma, br. 1327)

2. Hadis: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Aiši, radijallahu anha: “Radi sve što rade hadžije osim tavafa.” (Buhari, br. 299, i Muslim, br. 1211)
A što se tiče vašeg pitanja, ako su dodatne prostorije (hodnik i drugo) u kojima sada klanjate namijenjene za mesdžid, onda se na njih odnose propisi mesdžida i u tom slučaju ženama koje nisu čiste (hajz i nifas) nije dozvoljeno da borave u njima. Ako žele da slušaju predavanje, dozvoljeno im je da budu ispred vrata mesdžida, a nikako unutar njega. A ako nisu dio mesdžida, onda im je boravak u tim prostorijama dozvoljen. Allah opet najbolje zna!

Izvor: islamqa

Preveo i prilagodio: Abdulvaris Ribo

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE