13 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaO nošenju obuće s visokim petama (štiklama)?

O nošenju obuće s visokim petama (štiklama)?

Pitanje:

Ebu Seid el-Hudri, radijallahu anhu, prenio je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Među Izraelćanima bila je jedna niska žena. Ona je napravila dvije drvene noge i hodala među niskim ženama. Također,nosila je zlatni prsten čiji je kamen punila najljepšim miskom. Kada bi prošla pokraj jedne skupine, ona bi doticala prsten tako da bi se miris širio.”
(Prenosi Ahmed u “El-Musnedu”, 3/40)

U ovom hadisu postoji očigledna primjedba da je nošenje štikli osobina grješnih žena koje oblače ono što izaziva pažnju, u ovom slučaju to su štikle.
Ovo posebno važi ukoliko je đon od željeza tako da se čuju još više prilikom hodanja. Vjerovatno je to izum Židova, na što ukazuje ovaj hadis.

Prema tome, muslimanke su dužne da to izbjegavaju.

Autor: Imam Muhammed Nasiruddin el-Albani
Izvor: Silsiletu El-hadisu es-Sahiha,1/877-878.

Je li dozvoljeno nositi čizme koje imaju deblji đon, ali i nekoliko centimetara visinu i koje ne zveckaju? Smatra li se to mijenjanjem izgleda, tj. je li zabranjeno ili nema smetnje?

Da li nijjet ima ulogu u tome, tj. ako nosimo s namjerom da izgledamo viši ili s namjerom da nam npr. zimi ne bude hladno stopalima (što nam takva obuća olakšava jer su stopala odignuta od zemlje)?

Odgovor:

Ako se radi o nečemu što ne potpada pod pojam štikle i ako se radi o obući koja ne zvecka prilikom nošenja, smatram da ne postoji nikakva smetnja da se takva vrsta obuće nosi, ne s ciljem zavaravanja drugih, već s ciljem zaštite od hladnoće.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE