22.7 C
Sarajevo
PočetnaNamazNamaz u avionu

Namaz u avionu

Pitanje:

Kako će musliman klanjati u avionu? Je li prioritetnije da klanja namaz u avionu u prvom namaskom vremenu ili će sačekati dok sleti na aerodrom i klanjati pred kraj namaskog vremena?

Odgovor:

Obaveza je muslimanu koji se nalazi u avionu, kada nastupi namasko vrijeme, da klanja shodno mogućnosti. Ako može klanjati stojeći, čineći ruku’ i sedždu, tako će i postupiti. Ako ne bude u mogućnosti, klanjat će sjedeći, išareteći – poginjući se prilikom ruku'a i sedžde. Ako bude u mogućnosti naći mjesto u avionu u kojem će klanjati stojeći te čineći ruku’ i sedždu na podu, u zamjenu za namaz na stolici, to mu je obaveza, zbog riječi Uzvišenog Allaha: ”Bojte se Allaha koliko možete”, te riječi Allahovog Poslanika upućenih Imranu ibn Husejnu, r.a., koji je bio bolestan: ”Klanjaj stojeći, ako ne možeš, onda sjedeći, a ako ni to ne možeš, onda na boku.” Ovaj hadis zabilježio je imam Buharija, dok je imam Nesai zabilježio dodatak: ”A ko ni to ne možeš, onda ležeći na leđima.”

Bolje je da klanja na početku nastupanja namaskog vremena, a ako bi odgodio namaz do slijetanja aviona i klanjao na zemlji, također nema smetnje, zbog općenitosti dokaza. Namaz u autu, vozu, brodu uzima isti propis kao i namaz u avionu.

Fetve šejha Bin Baza 11. tom, str. 100

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE