-0.1 C
Sarajevo
PočetnaBrakMože li se bračni par kupati zajedno

Može li se bračni par kupati zajedno

Pitanje:

Može li se bračni par kupati zajedno, i da li je dopušteno da gledaju jedno drugom u stidno mjesto?

Odgovor:

Nema smetnje u tome da se supružnici kupaju zajedno. Aiša, radijallahu anha, pripovijedala je: “Kupala sam se s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i to iz jedne posude.” (Buharija i Muslim.) Komentirajući hadis, imam Nevevi zapisao je: “Kupanje supružnika iz jedne posude dopušteno je, po konsenzusu islamskih učenjaka.” (Vidjeti: El-Minhadž, 4/3.)

Također je dopušteno supružnicima gledanje u stidno mjesto jedno drugog, jer ne postoji validan argument koji to zabranjuje. Ako je spolni akt dopušten, kako gledanje može biti zabranjeno?! Ima nekoliko predanja iz kojih se zaključuje da je to zabranjeno, ali svako to predanje ima određenu mahanu u lancu prenosilaca. U jednom predanju stoji da je Aiša, radijallahu anha, kazala: “Nikada nisam vidjela Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, stidno mjesto”, a ono je apokrifno. (Taberani, u djelu Es-Sagir, i Hatib Bagdadi, u djelu Tarihu Bagdade, 4/447.)

Pored toga što se ova izjava otvoreno suprotstavlja autentičnim predanjima, u njenom lancu prenosilaca postoji prenosilac po imenu Bereka b. Muhammed Hubuli, a on je lagao na Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. (Vidjeti: El-Kamil, 2/48, i Lisanul-mizan, 2/8.) Također, hadis: “Kada priđe svojoj ženi, neka se čovjek pokrije, i neka to ne čine nagi kao deve.” (Ibn Madže, 1/618, ima slab lanac prenosilaca, tvrde imam Nesai, Iraki i Busiri, u djelu Ez-Zevaid, 2/109.) U drugom, apokrifnom hadisu stoji: “Kada čovjek spolno opći sa svojom suprugom ili robinjom, neka ne gleda u njen spolni organ jer to izaziva sljepilo!” (Bejheki, 7/94, i Ibnul-Dževzi, u djelu El-Mevduat, 3/323/1115. Po Ibnul-Dževziju, Ebu Hatimu, Ibn Hibbanu, šejhu Albaniju i nekim drugim muhaddisima, ovo je predanje apokrifno. Vidjeti: Ilelu Ibn Ebi Hatim, 3/386, i Es-Silsiletud-daifa, 1/351/195.)

Navedeni slabi hadisi također se suprotstavljaju vjerodostojnom hadisu u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Čuvaj svoje stidno mjesto osim od svoje supruge i robinje.” (Ibn Madže, Ebu Davud i Tirmizi, sa ispravnim lancem prenosilaca.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE