13.8 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeKonvertiranje u islam

Konvertiranje u islam

Pitanje:

Djevojka sam u pubertetu i imam veliku želju za prihvatanjem islama i razmišljam o tome. Međutim, ne znam da li ću biti u mogućnosti obavljati namaze za vrijeme nastave. Molim vašu pomoć.

Odgovor:

Mnogo ti hvala što si uputila ovo pitanje. Bodrimo te da odmah prihvatiš islam, jedinu kod Allaha priznatu vjeru. Raduj se dobroj budućnosti i ugodnom životu kada uđeš u vjeru!

Vezano za tvoje pitanje, želimo dati odgovor na jedno drugo pitanje, pri čemu imamo ozbiljne namjere i nije nam cilj bilo kakva šala i sarkazam:

Naime, kada bi učenik za vrijeme časa osjetio potrebu da mora otići u toalet, šta bi uradio? Očekivani odgovor je: upitao bi nastavnika da izađe. Tako, obavljanje namaza u određeno vrijeme važnije je od odlaska u toalet, te vezano za to preporučujemo i napominjemo sljedeće:

Prvo: Vremenski periodi u kojima se može obavljati namaz su, hvala Allahu, dovoljno dugi. Tako, naprimjer, period u kojem se može obaviti podne-namaz (a to je obično u vrijeme nastave) završava se tek početkom perioda za ikindija-namaz, tj. pred tobom je period od trenutka kada je sunce na polovini neba do trenutka kada se sjena svakoga predmeta uveća za još jedan put. Taj period traje nekoliko sati i nije nemoguće naći priliku za obavljanje namaza.

Drugo: Obično se između časova prave pauze, makar od pet minuta, koje se mogu iskoristiti, kao i vrijeme za odmor ili za užinu između časova.

Ukoliko to nije slučaj, može se iskoristiti vrijeme nakon izlaska iz škole do kraja perioda u kojem je dopušteno obaviti podne-namaz. Ako i to nije slučaj, zatraži dozvolu da izađeš nešto prije kraja časa da obaviš namaz.

U nekim zemljama postoje zakoni koji vjernicima omogućavaju da zadovolje svoje vjerske potrebe i u vrijeme radnog vremena i nastave, tako da se može okoristiti i ovim zakonima, ukoliko postoje u tvojoj zemlji.

U svakom slučaju, Allah dadne izlaz onome ko Ga se boji i olakša mu probleme. Kada Allah, dž. š., vidi da se Njegov rob trudi da obavlja propisane dužnosti, On mu pomaže u tome.

Zahvaljujemo ti po drugi put na postavljenom pitanju. Molimo Uzvišenog Allaha da te ubrzo uputi na Pravi put, podari ti zdravlje i ugodan život, te uspjeh u životu i da te sačuva od svakog zla.

Neka su salavat i selam na Vjerovjesnika, njegovu porodicu i sve njegove ashabe.

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 137.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE