-0.1 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiKoji savjet upućujete muslimanu koji je imao prijateljske veze sa nemuslimankama?

Koji savjet upućujete muslimanu koji je imao prijateljske veze sa nemuslimankama?

PITANJE:

Koji je Allahov, dž.š., propis za oženjenog čovjeka muslimana koji je imao mnogo nedozvoljenih veza sa ženama nemuslimankama i koji je činio blud sa svojom nekadašnjom ljubavnicom i nakon svoje ženidbe?

ODGOVOR:

Hvala Allahu, dž.š. Blud spada u kategoriju velikih grijeha. Allah, dž.š., i Njegov Poslanik, s.a.v.s. žestokom upozoravaju na njega. Allah, dž.š., prijeti bludniku  bolnom kaznom i obavještava nas da je blud razvratno djelo i ružan put. Obaveza bludnika je da se iskreno pokaje za svoje djelo. Njegovo pokajanje neće biti ispravno i validno sve dok potpuno ne prestane sa činjenjem ovog velikog grijeha, pokaje se za ono što je prethodno činio i čvrsto odluči da se drugi put više neće vratiti razvratu. Prijestup oženjenog bludnika je veći nego prijestup neoženjenog i zbog toga je sankcija – hadd za učinjeni blud u njegovom slučaju kamenovanje do smrti. Ali, isto tako, on treba da zna da Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.”

U vjerodostojnom hadisu Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Iskreno pokajanje briše ono što je bilo prije njega.”

Neka onaj ko je postavio pitanje požuri sa pokajanjem i povratku sa tevbom Uzvišenom Allahu, dž.š! Neka mu Allah, dž.š., pomogne u tome i popravi njegovo stanje!

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE