26.6 C
Sarajevo
PočetnaJelo i pićeKlanje pomoću strujnog udara

Klanje pomoću strujnog udara

Pitanje:

Većina kršćanskih klaonica u Evropi i Americi upotrebljava, pri klanju ovaca metodu strujnog udara, a pri klanju kokoški metodu jednovremenog presijecanja. Kakav je stav islama o tom postupku?

Odgovor:

Allahova, subhanehu ve te’ala, Uzvišena Knjiga, sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i konsenzus muslimana upućuje na to da su muslimanima dozvoljena jela ehlul – kitabija. Allaha, dželle šanuhu, kaže:
“Danas vam se dozvoljavaju sva lijepa jela, a dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga.”

Što se tiče samog pitanja u kojem se spominje da kršćanske klaonice (u Evropi i Americi) koriste metodu strujnog udara pri klanju ovaca, a pri klanju kokoški metodu jednovremenog presijecanja, navodim: “Tražio sam od nekih stručnjaka da mi precizno kažu šta podrazumijevaju pod tim, na što su mi odgovorili da se pod strujnim udarom misli na usmrćivanje životinja putem struje bez šerijatskog klanja, a pod jednovremenim presijecanjem se misli na presijecanje vrata kokoške u jednom potezu (odjednom).”

Ako se pod pitanjem podrazumijevaju dva navedena postupka, onda je odgovor sljedeći: Životinja koja se ubija strujnim udarom spada u lešinu, jer nije zaklana na šerijatski način koji podrazumijeva: presijecanje ždrijela, jednjaka i puštanje krvi. Prenosi se od Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da je rekao:
“Ono čemu se pusti krv i spomene Allahovo ime pri njegovom klanju, jedite, osim ako je preklano zubom ili noktom.” (Buhari i Muslim)

Što se tiče jednovremenog presijecanja (koje koriste pri klanju kokoški), meso dobiveno takvim klanjem je dozvoljeno, jer u sebi sadrži šerijatsko klanje, a to je presijecanje ždrijela, jednjaka i vratnih žila, tako da pusti krv.
Šejh Ibn Baz

Fetve učenjaka dvaju harema – 246. str.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE