26.6 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaO čemu voditi računa pri klanju životinje

O čemu voditi računa pri klanju životinje

Pitanje:

O čemu se mora voditi računa prilikom klanja životinje?

Odgovor:

Prilikom klanja životinje treba voditi računa o nekoliko stvari: prvo, treba dobro naoštriti nož da se životinja ne mrcvari. Šeddad b. Evs prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah je naredio dobročinstvo u svim stvarima: kada ubijate, lijepo ubijajte, kada koljete, lijepo koljite, i dobro naoštrite nož kako ne biste napatili životinju.” (Muslim i sabirači sunena.) Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je oštrenje noža pred životinjom. (Ibn Madže i Ahmed, 2/108/5864, s vjerodostojnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 7/356, i Sahihut-tergib, 1/631.)

Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prošao pored čovjeka koji je povalio ovcu i oštrio nož, pa mu je rekao: “Želiš je usmrtiti dva puta, zašto nisi naoštrio nož prije klanja!” (Hakim i Taberani. Hakim, Zehebi i Albani predanje smatraju vjerodostojnim. Vidjeti: Sahihut-tergib, 2/552.); drugo, jednu životinju ne treba klati pred drugom. Omer je vidio čovjeka koji kolje jednu životinju pred drugom, pa ga je udario. (Vidjeti: Mugnil-muhtadž, 4/272.)

Ako nije dopušteno oštrenje noža pred životinjom, kako onda može biti dopušteno klanje druge životinje pred njenim očima; i treće, životinju treba lijepo voditi do mjesta klanja, ne smije se vući za uši, noge, vunu, rep i sl. Omer b. Hattab vidio je čovjeka koji vuče ovcu za noge da je zakolje pa mu je rekao: “Teško ti se, vodi je u smrt na lijep način” (Abdurrezzak, 4/493/8605, sa slabim lancem prenosilaca. Vidjeti: Daifut-tergib, 1/340 i 2/93.); četvrto, žrtvu treba položiti na lijevu stranu i okrenuti prema kibli, osim deve, koja se kolje u stojećem položaju (Vidjeti: Medžmu'ul-fetava, 26/76, i El-Medžmu, 8/301.); i, peto, ne treba požurivati s deranjem životinje prije nego se čovjek uvjeri da je već mrtva. (Vidjeti: El-Medžmu, 9/81.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE