-0.1 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiKako da osoba obavijesti svoju majku koja nije muslimanka da je njen...

Kako da osoba obavijesti svoju majku koja nije muslimanka da je njen muž pred samom ženidbom sa drugom ženom?

PITANJE:

Koji je najbolji način da upoznam svoju majku da mi je muž pred samom ženidbom sa drugom ženom, posebno ako imamo u vidu da moja majka nije muslimanka i da žestoko kritizira islam?

ODGOVOR:

Hvala Allahu, dž.š. Nema smetnje da ti u jednom od vaših razgovora uzgredno spomeneš svojoj majci kako ti muž razmišlja o ženidbi sa drugom ženom. Spomeni joj i ono što ga navodi na takav postupak ako ima jake razloge za to, kao što su nepostojanje poroda sa tobom ili sama činjenica da mu jedna žena nije dovoljna i slično. To će joj biti kao uvod za onaj trenutak kada sazna za čitavu stvar. Međutim, trenutno je ne obavještavaj o njegovoj odluci i dosegu čitave stvari, iz bojazni da vam ona, bez potrebe, ne otvori vrata problemima. U budućnosti, ako ona sazna istinu, ti joj možeš, na ovaj ili onaj način, objasniti da je islam vjera pravde koja ne opravdava  i ne podnosi  da se nanosi nepravda bilo kome, kao i to da se mnoge koristi kriju u ženidbi čovjeka sa više od jedne žene, što države koje polažu pravo na civilizaciju i kulturu nisu uspjele da postignu.

Ako se, u prvom trenutku, ne saglasi i složi sa njegovim postupkom, ona će se, protokom određenog vremena, ipak, saglasiti. Međutim, što se tebe lično tiče, ti se ne smiješ puno žaliti i odbijati ovu stvar u njenom prisustvu, pošto ćeš na taj način još više raspiriti njeno osuđivanje i kritiku vjere islama. Tvoja obaveza je da javno iskazuješ svoje prihvatanje i zadovoljstvo muževljevom odlukom, kao i da imaš lijep odnos prema njemu.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE