20 C
Sarajevo
PočetnaSihrKakav je status liječenja sihra sihrom

Kakav je status liječenja sihra sihrom

PITANJE:

Da li je dozvoljeno liječenje sihra sihrom kod onoga ko je pogođen njim?

ODGOVOR:

Postoje dva načina liječenja od sihra:

Prvi način:

Da se to čini Kur'anom Časnim, šerijatski utemeljenim dovama i dozvoljenim lijekovima. Ovo je dozvoljen način, zato što je u njemu korist za oboljelog, a u isto vrijeme, za sobom ne povlači nikakvu štetu.

Drugi način:

Islamska ulema smatra da je zabranjeno odstranjivanje sihra sihrom, zato što je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, bio pitan o nušretu (običaj predislamskih Arapa da liječe sihr sihrom), pa je rekao: “To je od šejtanskoga posla.” (Ahmed, 3/294. i Ebu Davud, poglavlje: “Medicina”, 3868.)

Polazeći od ovog hadisa, postaje jasno da je uklanjanje sihra sihrom zabranjeno. Čovjek, koji je iskušan sihrom, treba da se obrati Uzvišenom Allahu dovom, tražeći da to zlo otkloni od njega. Kaže Uzvišeni Allah: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.” (El – Bekare, 186.)

I kaže Allah, subhanehu ve te’ala: “Onaj Koji se nevoljniku, kada mu se obrati, odaziva, i Koji zlo otklanja i Koji vas na Zemlji nemjesnicima postavlja. Zar pored Allaha postoji drugi bog? Kako je Allah visoko iznad onih koji druge Njemu ravnim smatraju!” (En – Neml, 62.)

A Allah, dželle šanuhu, je Taj Koji uspjeh daje.

Šejh Ibn Usejmije, “El – medžmus – semin”

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE