25.5 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeKada za nekoga možemo tvrditi da je musliman?

Kada za nekoga možemo tvrditi da je musliman?

Pitanje:

Poznavao sam osobu koja je umrla, a koja se bila okrenula islamu i povjerovala u njegovu istinitost. Međutim, prije svoje smrti nije zvanično prihvatila islam. Da li će ovoj osobi biti oprošteno ili se ona i dalje smatra nevjernikom?

Odgovor:

Ako osoba ne izgovori šehadet i na taj način ne prihvati islam, nećemo za nju reći da je musliman, pa makar se ona divila islamu i priznavala da je islam velika ili najbolja vjera i sl.

Imamo primjer Ebu Taliba, amidže Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je umro kao nevjernik. Allah, dž. š., zabranio je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da moli za svoga amidžu, iako je on branio i čuvao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a čak je u stihovima ispjevao sljedeće:

Ja znam da je

Muhammedova vjera

od najboljih vjera koje čovječanstvo ima

…da nije prigovora i opreza

od psovke i proklinjanja,

našao bi me sigurno

izdašnim prema njoj!

Ako umre neka osoba, a ne izgovori šehadet, prema njoj ćemo se odnositi (vezano za dženaza-namaz, dovu, ukop i sl.), kao prema ostalim nevjernicima, a sve ostalo vezano za nju prepuštamo Allahu, dž. š.

Ali, ako neka osoba prihvati islam iz čvrstog uvjerenja i izgovori šehadet, on se smatra muslimanom, pa makar zvanično i ne protokolisao svoj prelazak na islam kroz obraćanje šerijatskom sudu ili nekom od islamskih centara, kako bi od njih uzeo potvrdu o svom prelasku na islam ili svoju odluku javno ne razglasio među ljudima.

U slučaju smrti ovakve osobe, mi se nadamo svemu najboljem. Molimo Uzvišenog Allaha da joj se smiluje i podari Džennet! Allah, dž. š., vidi ono što Njegovi robovi čine i rade.

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 125.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE