22.7 C
Sarajevo
PočetnaBrakPružanje savjeta po pitanju usidjelica i neudavanja

Pružanje savjeta po pitanju usidjelica i neudavanja

PITANJE:

Uplašen sam velikim brojem žena u društvu koje ostaju neudate i pitam se koje je rješenje za ovaj problem?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu, dž.š. Fenomen neudavanja i neženjenja vraća se na određeni broj uzroka, među kojima su  i sljedeći:

1- Visoki iznosi  mehra i nemogućnosti mladića da podnesu troškove ženidbe.

2- Uzimanje dovršavanja školovanja djevojaka kao opravdanja za odbijanje i odlaganje rane udaje.

3- Odbijanje djevojaka da se udaju za čovjeka koji je već oženjen drugom ženom.

4- Postavljanje uslova koji onemogućuju udaju, bilo od strane djevojčine ili mladićeve porodice.

Što se tiče načina i  metoda  rješavanja ovog problema, oni su slijedeći:

1- Porodica djevojke treba da traži odgovarajućeg čovjeka koji može usrećiti njihovu kćerku i da ne zahtijevaju previsok iznos mehra. Traženje se treba usredsrediti na čovjeka vjernika sa lijepim ahlakom koji će njihovoj kćerki sačuvati vjeru i čednost i koji će je usrećiti u životu.

2- Djevojka ne bi smjela odgađati udaju argumentirajući taj stav nastavkom školovanja. Tako će izgubiti dobar dio svog života dok ne dođe u fazu usidjelice, kada neće moći pronaći onoga ko bi je oženio. Međutim, ona se može dogovoriti u samom braku sa svojim mužem oko pitanja nastavka školovanja. To je, hvala Allahu, dž.š., lahko izvodljivo.

3- Djevojka ne bi smjela da gleda na čovjeka koji nastupi da je prosi, a koji je već oženjen drugom ženom, kao na nekog ko nije prikladan za nju ili nije u stanju da je usreći. Mnoge žene ne prihvataju oženjenog čovjeka, zatim život prođe a da joj niko ne ponudi brak. Islam, kao jedina prava i istinita vjera, i sunnet Allahovog Poslanika, s.a.v.s. dozvolili su čovjeku muslimanu višeženstvo (poligamiju) do četiri žene, pod uslovom da čovjek bude pravedan prema svojim ženama.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE