27.7 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaHajz i nifas ne čine ženu nečistom

Hajz i nifas ne čine ženu nečistom

Pitanje:

Moja se supruga porodila, a jedan moj prijatelj nije htio ući u moj stan argumentirajući svoj stav time da nije dozvoljeno jesti od onoga što je žena u nifasu pripremila svojim rukama. On takvu ženu smatra “nečistom”, njeno tijelo i ono što uradi, a to me je zbunilo. Molim vas da mi odgovorite, a ono što znam jeste da ženi u nifasu nije dozvoljeno klanjati, postiti i učiti Kur’an?

Odgovor:

Žena ne postaje nečista time što je u hajzu ili nifasu i nije zabranjeno zajedno s njom jesti, kao ni imati indirektni intimni odnos, izuzimajući spolni organ, s tim što je pokuđeno (mekruh) da se intimnim odnosom obuhvata dio između pupka i koljena. Ovo se temelji na hadisu koji bilježi Muslim, a prenosi Enes b. Malik, r. a., da židovi nisu zajedno jeli sa ženom koja je imala menstruaciju, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Intimno se naslađujte sa suprugom na koji god način hoćete, osim snošaja u spolni organ”, a također i na hadisu koji bilježe Buhari i Muslim, a prenosi Aiša, r. a., koja je rekla: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naređivao bi mi da pokrijem spolni organ, pa bih to uradila, i on bi sa mnom imao (indirektni) intimni odnos, a bila bih u hajzu.”

Zabrana klanjanja, posta i učenja Kur‘ana ženi u hajzu i nifasu nema nikakvog utjecaja i veze sa objedovanjem u društvu takve žene ili pak sa konzumiranjem onoga što je ona spremila svojim rukama. Allah, dž. š., daje uputu ka ispravnom odgovoru!

Stalna komisija za fetve

Fetve o ženskim pitanjima, str. 24, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE