25.5 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiKako roditeljima objasniti šerijatske propise?

Kako roditeljima objasniti šerijatske propise?

Pitanje:

Kako postupiti u određenim momentima u porodici, s obzirom da u mojoj niko ne obavlja namaz osim mene. Imam 18 godina i mojim roditeljima je još uvijek malo teško da se naviknu na neke moje izmjene u ponašanju i na neke moje nove navike – kako bih rekao. Često čujem rečenice: “Skrati bradu, moraš ovo, moraš ono…”,stvari koje se često kose sa Šeri'atom, pa bi moje pitanje bilo, na koji način mojim roditeljima prije svih, na najblaži način prići i činiti da'wu, te objasniti šeri'atske propise, samim tim ne činiti određene prestupe na koje sam primoran, obzirom da, Allah najbolje zna, još uvijek nisam na tom stepenu da mogu da im kažem “NEĆU”…

Odgovor:

Hvala Allahu Koji ti je ukazao na prvi put i izbavio te iz tama u kojima se nalazi tvoja porodica. Nema dvojbe da musliman nakon čvrstog prihvatanja Allahove vjere nailazi na različita iskušenja, najčešće od strane najbližih. Upravo takav slučaj je bio sa najodabranijim Allahovim poslanikom Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem. Ako vjerovjesnici i poslanici nisu bili pošteðeni ovakvih i još mnogo većih iskušenje neće biti ni oni koji ih slijede. Dakle, treba istrajati na pravom putu i ne pokleknuti pred nedaćama i iskušenjima kojima musliman biva podvrgnut.

Ovdje je bitno spojiti dvije komponente:

Prva, da musliman bude slijepo pokoran Uzvišenom stvoritelju i da ne gleda hator ljudi.

Druga, da se na najljepši način ophodi prema rodbini posebno prema roditeljima i pokuša im objasniti propise Allahove vjere. Nakon toga nije odgovoran kod Allaha, već će biti nagraðen za svoje strpljenje sa rodbinom i tretirat će se kao dobročinitelj prema njima. Nužno je izbjegavati grube izraze, kao: “neću”, “ne zanima me”, “šta vas briga” i sl., već treba strpljivo, blago i mudro razgovarati s rodbinom koja pri sebi nema osnova praktičnog islama.

Na ovu činjenicu aludiraju riječi Uzvišenog: “Onima koji kažu: Gospodar naš je Allah potom ustraju – silaze meleki: ‘Ne boj te se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu, koji vam je obećan'”. (Fussilet, 30), a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE