17 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaDa li čovjek postaje nečist kada dodirne psa rukom, ili pas dodirne...

Da li čovjek postaje nečist kada dodirne psa rukom, ili pas dodirne njegovu odjeću?

Pitanje:

Da li čovjek postaje nečist kada dodirne psa rukom, ili pas dodirne njegovu odjeću? Ako je imao abdest, da li može klanjati nakon dodirivanja psa bez obnavljanja abdesta ili bez mijenjanja odjeće? Razlikuju li se situacije kada pas dotakne odjeću samo krznom i kada je onjuši?

Odgovor:

U pogledu psa, da li je čist ili ne, učenjaci imaju oprečne stavove, ja lično smatram da je pas, tj. njegova vanjština čista, osim njegove pljuvačke – zato što je o tom pitanju došao jasan hadis, o obaveznosti pranja posude iz koje je lokao pas.

Na osnovu toga možemo kazati da, ako bi se desilo da pas dodirne ili onjuši čovjeka i ne ostavi nikakvoga traga na odjeći – vlažnosti, tada nije obavezan da to pere, tj. može klanjati u toj odjeći, a to ne uzrokuje gubljenje abdesta.

Ako, pak, mjesto koje je njušio bude vlažno, onda je to obaveza oprati. (Vjerujem da vam je poznato da je Poslanik naredio – hadisi o tome su u Buhariji i Muslimu – da se posuda iz koje je lokao pas treba oprati sedam puta vodom i jednom – prvi put – sa zemljom.) Na osnovu toga učenjaci kažu da je isto tako obavezno oprati i odjeću koju pas navlaži svojom pljuvačkom.

Kada se govori o pranju, obaveza je oprati samo dio koji je vlažan od pljuvačke psa i nije zbog toga obaveza da se pere cijela odjeća, pod uvjetom da se tačno zna koji je dio odjeće isprljan, ako se ne zna koji je dio isprljan, tada je obaveza oprati cijelu odjeću.

Islam je u određenim situacijama dozvolio posjedovanje psa (a onima koji drže psa, ne iz razloga koji su dozvoljeni vjerom, prijeti se u vjerodostojnim hadisima – Buharija i Muslim – na način da im posjedovanje psa umanjuje svakim danom dobra djela za kirat, a kirat je veličine velikog brda), ali u pogledu propisa čistoće i nečistoće, ne postoji razlika, sve što važi za ‘’običnog’’ psa, isto tako važi i za psa kojeg je vjera dozvolila posjedovati.

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE